Otkrivamo i analiziramo: Zima u Europi nije spremna na povlačenje!

Rtavn121

Ako se pogleda unatrag, jasno je i površnom poznavatelju vremenskih prilika da zima i nije bila baš za pamćenje. Događali su se povremeni izleti u hladnija razdoblja uz jako puno kiše, posebno u siječnju i veljači, ali ništa više od toga.
Posljednja potencijalna situacija da se događala u siječnju, osjetno bi više zime donijela. Ovako se zima za zimski “setup” sustava odlučila upravo na svome kraju, puno prekasno. Jače zahladnjenje zahvatilo je sjeverni i dio sjeveroistoka Europe, dok su južni krajevi, dobili mrvice od svega.

No, što je tu je. Nastupilo je kalendarsko proljeće, s malo zimskog “začina”, ali priroda teži laganoj dominaciji toplijeg dijela godine kojem neumitno idemo. Već ovog vikenda spavat ćemo kraće jedan sat, toplije vrijeme stiže.

Kratkoročno
Da vidimo što se događa s trenutnom sinoptičkom situacijom. Anticiklona s Atlantika postupno je oslabila i svoje mjesto prepustila “gorostasu” koji se proteže s pripadajućom frontom doslovno od Kube do Grenlanda, jasno dajući do znanja da su hladniji dani u većem dijelu Europe prošlost, bar za sada.

Do kraja tjedna kod nas promjenjivo vrijeme, najstabilniji petak i nedjelja, a tijekom subote može biti malo kiše, snijega u gorju iznad 1000 metara. Od ponedjeljka do srijede kiša, a potom mogućnost stabilizacije, ali to ni blizu nije sve.

Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Hladnije dane zamijenit će vjetrovito i kišovito vrijeme u Ujedinjenom Kraljevstvu, zbog uspostavljanja zonalnog strujanja. Sredozemlju će povremeno stizati fronte s Atlantika uz (ne nužno!) stvaranje ciklona. Ovakvi položaji sustava znače i toplinu posebno na Sredozemlju, jer će ciklone na Atlantiku povlačiti toplinu prema Europi, sa svoje prednje strane. To je za do kraja mjeseca trend.

Dugoročno
Međutim, ne treba smetnuti s uma da smo bili svjedoci jednom od rekordnih zatopljenja u stratosferi, zbog čega se i događala ova proljetna hladnoća, a tolika energija ne može samo tako nestati bez traga.
Pojednostavljeno, modeli vide zadržavanje anticiklone nad Arktikom i od 1. travnja (nije šala!), što bi omogućilo hladne prodore i tijekom travnja, a na Sredozemlju i jače grmljavinske oluje, jer bi istovremeno stizala i toplina s juga. Taj sraz topline i hladnoće dovodit će nesumnjivo i do jačih nevremena pa čak i pojava pijavica i tornada.

Anticiklona nad Arktikom

Pravi ljetni “setup” u Europi vidljiv je tek početkom svibnja, kad polarni vorteks (ciklona) ode tamo gdje mu je mjesto – nad Arktik. Ovo smo također više puta najavljivali, da bi se utjecaj zime zbog zatopljenja u stratosferi mogao produljiti i tijekom travnja. Stoga, ne spremajte još zimsku odjeću, možda će vam zatrebati.

Rtavn2401

Sličan sadržaj