OTOK “IZVAN OVOGA SVIJETA”


Nakon što vidite neke od sljedećih slika ispod, nikad nećete povjerovati da je ovaj mali otok, smješten u Indijskom oceanu izvor jedne od najstarije flore i faune u svijetu.

250 kilometara od Somalije i 340 km od Jemena smjestio se otok Socotra. U svjetlu globalizacije i razvoja tehnologije potpuno je beznačajan, ali u svjetlu očuvanja okoliša i bioraznolikosti, jedan je od rijetkih netaknutih bisera u svijetu.

4 otoka čine arhipelag koji je od Afrike odvojen preko 7 milijuna godina i prepušten sam sebi.

Okoliš na Socotri ne možete vidjeti nigdje na svijetu. Obitava blizu 800 pripadnika flore i faune, a trećinu od njih ne možete vidjeti nigdje na Zemlji. Najveći otok istog imena kao i cijeli arhipelag, Socotru, čini čak 95% ukupne površine arhipelaga.

Reljef nalikuje prizorima iz jeftinih SF filmova, a svemu je kriva klima koja je vrlo vruća i suha.

Tijekom procesa specijacije (evolucijski proces kojim nastaju nove biološke vrste), otočne biljke navikle su se preživljavati u ovako surovim uvjetima. Za neke vrste vjeruje se da su stare preko 20 milijuna godina. 307 od 825 vrsta biljaka mogu se naći samo na Socotri.
Samo Havaji, Nova Kaledonija i Galapagos imaju više endemskih vrsta.

Otok jedinstvenim ne čine samo biljke. Tu je i 140 vrsta ptica, od kojih su 10 endemske vrste. Autohtonih vodozemaca nema, ali zato ima reptila, njih preko 90% je autohtono. Sisavaca gotovo da i nema, izuzev šišmiša.

Socotra se čini kao raj za one koji vole duga izležavanja na plaži, ali ne postoji infrastruktura da bi se to postiglo, a što je još bitnije nema ni želje da bi se to ostvarilo. Temperatura je u prosjeku idealnih 25°C, a ljetni maksimumi mogu i preko 35°C. Kiše godišnje padne oko 200 mm u prosjeku.

Što se reljefa tiče, glavni otok čine uske obalne ravnice, vapnenačke spilje i planine Haghier.
Nekad je to bilo malo drukčije u odnosu na danas, jer je ipak svojim utjecajem čovjek uspio i ovdje djelovati, njegov utjecaj traje 2 tisuće godina, kroz uvođenje novih vrsta, ali isto tako i naseljavanjem.

Najveći otok broji 40 tisuća stanovnika, međutim unatoč tome stanovništvo ne gleda s oduševljenjem na strance pa zbog toga ni putovanja na Socotru ne postoje u turističkim aranžmanima, a rekli smo već, ne postoji ni volja ni želja za razvijanjem “sunce i more” turizma. Letovi na Socotru su rijetki, cesta gotovo da i nema. Tek prije 2 godine izgrađene su prve ceste.

Pod zaštitom je UNESCO-a od 2008. godine. Ovaj status osigurava im novčana sredstva u obrani onog što imaju, bogatstva flore i faune, ali isto tako i borbu protiv turističkog onečišćenja i destruktivne ljudske djelatnosti.

U svijetu postoji puno mjesta gdje je čovjek svojim utjecajem uništio bioraznolikost. Na Socotri se svim silama trude ostati “izvan ovoga svijeta”.

Izvor slika: TWN