Ožujak 2014. u PGŽ: Oborine u okviru prosjeka, iznadprosječno toplo

chart

Ispraćamo i prvi mjesec klimatološkog i kalendarskog proljeća kojeg je obilježila iznadprosječna toplina, dok se oborinski radilo o prosječnom mjesecu na prostoru PGŽ (po računanju DHMZ-a).

Do današnjeg dana u PGŽ pala je sljedeća količina kiše na službenim postajama: Rijeka 60 mm, Mali Lošinj 40 mm, dok je u Pargu palo blizu 80 m oborine.
Na automatskim postajama “Pljusak” mreže u PGŽ, izmjerene su sljedeće oborine: Platak 117 mm, Klana 93 mm, Poljane 80 mm, Čavle 66 mm, Kosi 65 mm, Velika Lešnica 56 mm, Cernik 53 mm, Volosko 45 mm, Susak 42 mm, Rijeka (Pehlin) 40 mm, Cres 34 mm, a njivice 31 mm dok su ve ostale nenavedene automatske postaje imalo ispod 30 m oborine u ožujku.

Temperaturno, rekli smo već, radilo se o iznadprosječno toplom mjesecu. Iznimka je jedino bila početkom treće dekade, s početkom kalendarskog proljeća, kada se temperatura kratkotrajno vratila u prosjek, a u gorju je uz zahlađenje pao i snijeg.
Ono što će se također pamtiti vezano za ožujak je tuča koja je padala u Rijeci, a tog događaja se možete prisjetiti OVDJE.

Graf: 30-dnevno kretanje temperature na RIMETEO postaji Rijeka (Pehlin), Pljusak.com

Sličan sadržaj