PALO I PREKO 50 MM KIŠE, GLAVNINA OBORINA DO UTORKA UJUTRO, NA RIJEČKOM PODRUČJU KIŠA SKORO DO PETKA


Nad Jadranom se zadržava anticiklonalno polje, a riječko područje od ponoći do ovih trenutaka dobilo i 50 mm kiše, Platak i više od toga. Pitate se kako je to moguće?

Odgovor je vrlo jednostavan. Istina je da na vrijeme djeluje anticiklona, ali ona je vrlo slabo izražena pa se mi doslovno nalazimo na njenom rubu što pogoduje da nam nešto vlage dođe od frontalnog sustava koji stiže s Atlantika, u sklopu ciklone koja se nalazi tamo.

Nedjelja je još uglavnom i bila izdržala bez kiše, bila je vrlo rijetka i povremena, bez izraženijih količina. Već s prvim satom novog dana, tj. ponedjeljka riječko područje zahvaćeno je jačim pljuskom (naslovni radar), a do 3 ujutro palo je i 40-ak mm kiše.
Trenutna situacija na području naše županije (od ponoći): Platak 54, Cernik 50, Rijeka (Trsat) 49, Rijeka (Pehlin) 48, Čavle 44, Kukuljanovo 42, Rijeka (Vežica) 37 mm, Poljane 32 mm itd…

Kiše u PGŽ trenutno ne pada na većem području, zadržava se pretežno oblačno vrijeme, a prema modelima mogućnost za povremeno jače pljuskove postojat će do utorka ujutro.
Nakon toga povremene kiše moglo bi biti gotovo do petka, a ona bi se isključivo odnosila na riječko područje i dio Gorskog kotara, rjeđe i južnije duž obale i otoka.

Za kraj osvrt na temperature. Očekivano, riječko područje je uz gorje najhladnije u Hrvatskoj. Temperature u PGŽ kreću se od 9 do 13 u gorju, a Kvarner je nešto topliji s temperaturom do 20°C.

Što se vremena u ostatku Hrvatske tiče, nigdje nema značajnijih oborina, a temperature su iznadprosječne za doba godine, u Dalmaciji i od 24°C, Slavonija koji stupanj svježija, a središnji predjeli još koji stupanj svježiji, ali i dalje topliji od riječkog područja.

Nedjelja u Rijeci, foto: Ivica Bajčić

Sličan sadržaj