PAO PRVI SNIJEG U GORSKOM KOTARU I LICI, LOKALNO OBILNA KIŠA / PRED NAMA HLADAN TJEDAN

Platak
Ciklona koja se formirala nad sjevernom Italijom donijela je u Hrvatsku i dašak zime. Osim što je lokalno bilo izraženijih grmljavinskih pljuskova, dovoljna količina hladnoće koju je povukla sa sobom, u kombinaciji s vlagom, dovelo je do prvog ovosezonskog snijega. Zbog intenziteta oborina dovoljno je zahladilo pa se snijeg spustio i u najniža gorska područja, što modeli nisu prepoznali.

Utjecaj ciklone počeo je na Kvarneru u prvim satima petka kada se prema južnim otocima približavala oborinska masa u kojoj je bilo i izraženijih pljuskova s grmljavinom, a sve je do jutarnjih sati došlo i do Rijeke kao i Gorskog kotara. Kiše je palo do 25 mm.

Od ostalih dijelova Hrvatske, Dalmacija je lokalno dobila do 40 mm, a unutrašnjost Hrvatske manje od 20 mm kiše.

Pula, foto: Sendi Smoljo

Foto: Željko Vidinović

Prema jutru oborine su jačale, a temperatura u gorju padala tako da je prvo na višim predjelima Gorskog kotara počeo snijeg, a zatim se snježna granica brzo spustila. Prema službenim podacima u Pargu je palo 7 cm snijega, Crnom Lugu 4 cm, dok je na Zavižanu već i značajniji pokrivač, 26 cm.

Tršće, Elena Lipovac

S odmicanjem poslijepodneva snijeg se proširio i na Liku te pada gotovo na cijelom području.

HAK:

Zbog jake bure na dionici Jadranske magistrale (D8) između senja i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za I. skupinu vozila: autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.
Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb i na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama u Gorskom kotaru ukinuti su zimski uvjeti.

Zbog razmočenog snijega na kolniku treba voziti opreznije na autocesti A1 između čvora Otočac i tunela Sveti Rok.
Zimski uvjeti proglašeni su na Ž5169 Bjelopolje-Donji Lapac i na županijskim i lokalnim cestama na području Korenice.

Kiša i mokri kolnici usporavaju promet na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Magla smanjuje vidljivost na autocesti A6 između čvorova Ravna Gora i Vrbovsko.

Ciklona se centrom nalazi nad francuskim otokom Korzikom, što je i dalje jako povoljna situacija za dodatne oborine.

Trenutne temperature u 17h kreću se od 0 do 4 u gorju, dok su na Kvarneru između 6 i 12°C. Idućih dana bit će sve hladnije.

Približavanje ciklone našem području, dovest će do manjeg zatopljenja pa bi se i snježna granica trebala podignuti na oko 1000 metara, no i dalje se ne može isključiti snijeg na nižem području, npr. 800 metara.

Dosta oborine vidi se i u prvom dijelu subote, ali ono što posebno ističemo je da će neposredno nakon ponoći na Kvarneru bura naglo ojačati, iako puše već sada te može lokalno imati olujne udare, a rijetko na istočnom priobalju i orkanske.

U poslijepodnevnim satima na riječkom području više ne bi trebalo biti oborina, ali bi se trebale zadržati oblaci, dok južnije je moguća i poslijepodne slaba kiša, u gorju kiša ili snijeg.

Stabilizacija od ponedjeljka do petka ili subote s hladnim jutrima i dosta vjetra.

Sličan sadržaj