Petak označio početak promjenjivog i nestabilnijeg vremena / Grmljavinske nestabilnosti s tučom na otocima

11157999_923928247629801_1076260632_n

Petak nam je potvrdio kako je stabilnom, toplom i sunčanom vremenu s početka tjedna i službeno odzvonilo.

Od ranih jutarnjih sati naoblaka se konstantno gomilala, tako da je već do podneva na lokalitetima riječkog područja i Gorskog kotara bilo pretežno do potpuno oblačno uz slabu kišu.
Popodnevni sati doveli su i do razvoja olujnih oblaka na Kvarneru – s nestabilnostima u obliku grmljavinskih pljuskova i tuče (s promjerom i do 1.5 cm) susreli su se dijelovi otoka Krka, Raba i Cresa.
Najviše oborina zaprimili su upravo navedeni otoci – Baška (Krk) – 33 mm i Cres – 20 mm.
Rijeka i okolica u prosjeku su zadobili 1 do 2 mm.
Prema večeri uslijedilo je postupno razvedravanje i prestanak oborina unutar cijele PGŽ.

Dnevne maksimalne temperature na Kvarneru uglavnom su se kretale oko 20°C – najtoplije je bilo na Rabu (21°C), Rijeka i Mali Lošinj bili su za stupanj hladniji. Gorani su mjerili nešto niže temperature – mjerna postaja Parg-Čabar očitala je 12°C.

Dominacija vjetra južnoga smjera nastavila se i tijekom petka. Slab do umjeren jugoistočnjak puhao je na području Kvarnera, dok je u Gorskom kotaru bilo slabog jugozapadnjaka.

Vikend pred nama ne donosi nikakav veći preokret od trenutnih vremenskih uvjeta. Naglasak stavljamo na promjenjivost vremena, što označava isprepletenost oblačnog vremena s kišom i sunčanijih razdoblja. Veće količine kiše za sada su izgledne u nedjeljnim noćnim satima i u ponedjeljak. Temperature će ostati slične današnjima, bez velikih promjena.
Što se vjetra tiče, slabo do umjereno jugo nastaviti će puhati tijekom subote i nedjelje.

Naslovna: Tučonosni kumulonimbus iznad otoka Cresa; foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj