PGŽ u ovom tjednu: Sunce, toplina (svježina), (pro)hladna jutra, bura / Mogućnost kiše za vikend

Rtavn1441

Na vrijeme djeluje ogranak stabilne anticiklone koja je zaposjela veći dio Europe, a najviši tlak raspoređen je od Britanije do Skandinavije. Zbog takvog položaja anticiklone, u našim krajevima je stabilno vrijeme uz sjeveroistočno strujanje, što znači i dosta vjetra, u Gorskom kotaru sjeveroistočnjaka, a na Kvarneru bure, koja je ponegdje na istočnom priobalju i jaka, a u Gorskom kotaru ima i olujnog vjetra.

HAK:

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i čvora Delnice otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom D3 kroz Gorski kotar.

Na dionici Jadranske magistrale (D8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene zabrana je za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama, a od Bakra do Karlobaga zabrana je još dodatno i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu je trajekt na liniji Valbiska-Lopar.

Što se temperatura tiče, za nama je prohladno ili hladno jutro. Evo i nekih minimalnih temperatura iz mreže postaja “Pljusak”:

4 Delnice
6 Velika Lešnica, Klana
7 Treskavac
8 Čavle
9 Rijeka (Pehlin)
10 Njivice, Cres
11 Selce
12 Volsko 12

Danju je bilo promjenjivo oblačno vrijeme, a kako su poslijepodnevni sati odmicali tako se i naoblaka malo razišla. Do 16:30h, izmjerene su sljedeće najviše dnevne temperature:

7 Delnice
10 Velika Lešnica
11 Kukuljanovo
12 Klana
13 Poljane, Rijeka (Pehlin)
14 Susak
15 Njivice
16 Cres
17 Selce

Nikakvih bitnijih promjena neće biti niti narednih dana. Nastavit će se bar djelomice sunčano vrijeme, jutra će biti hladna ili prohladna, a danju će biti ugodno na Kvarneru, a u gorju svježe. Svo vrijeme sjeveroistočno strujanje, uz slabu do umjerenu, rijetko i jaku buru, u gorju sjeveroistočni vjetar.

U subotu poslijepodne i navečer zbog prolaska hladne fronte, mogućnost i za malo kiše, a nedjelja bi trebala biti promjenjivija i svježija. Fronti bi trebalo prethoditi i okretanje vjetra na južne smjerove.

Naslovna: Model GFS vidi prolazak hladne fronte za nedjelju, wetterzentrale.de

Sličan sadržaj