Pljuskovi s grmljavinom na Kvarneru, past će lokalno i preko 100 mm kiše!

Clipboard01

Sinoćnjom frontom na Kvarneru se atmosfera jako destabilizirala. Ako ste možda propustili tekst o zbivanjima protekle noći, možete se podsjetiti OVDJE.

Okrećemo se trenutnom vremenu. Nad Riječkim zaljevom došlo je do formiranja grmljavinskih oblaka koji su donijeli pljuskove riječkom području, a samo u 10-ak minuta, ponegdje je palo i 5 mm kiše. Trenutnu situaciju možemo vidjeti i na sljedećem radarskom prikazu, ali i proširiti sa informacijama sa satelitskih snimki, gdje se vidi izražena oblačno oborinska masa koja polako ulazi u Jadran.

radar

201410141600.D2

Ovo je tek početak.

Nakon što ispratimo ovaj oborinski val koji je u tijeku vrijeme će se možda samo prolazno smiriti, jer Atlantik nam šalje frontu za frontom s kojom će atmosfera biti jako nestabilna, a nova će nas zahvatiti već u srijedu sredinom dana.

Do subote će sigurno na nekim lokacijama pasti preko 100 mm kiše, prvenstveno na riječkom području, a nerijetko će kiša biti praćena i grmljavinom, jer uz prolaske fronti, uvijek se veže i grmljavina, zato jer hladan zrak dolazi nad područje s toplijim.
Poznato je da je hladan zrak teži od toplog i samim time spušta se u sloj toplijeg zraka. To uzrokuje burne meteorološke prilke, nerijetko i jača grmljavinska nevremena.

Osim riječkog područja, obilnije kiše može biti i na ostatku obale, pa i na otocima bližim obali, te na zapadu Gorskog kotara.

Subota će označiti prekid od nestabilnog vremena, a zbog dotoka toplog afričkog zraka će zatopliti. Današnji prognostički materijali kažu da se kiša vraća u novom tjednu.

Sličan sadržaj