“PLJUSKOVITA” I VJETROVITA SRIJEDA / U PETAK PROLAZNO SMIRIVANJE

Nestabilno vrijeme s čestim pljuskovima nastavilo se i danas. Tijekom noći lokalno je ponovno bilo izraženijih pljuskova uz pojavu grmljavine.

Najbolje je da odmah prijeđemo na brojke, a one kažu: Mali Lošinj 4 mm, Rab 13 mm, Rijeka 52 mm, Parg kod Čabra 61 mm (mjereno jutros u 8h, podatak DHMZ-a).

Možemo zaključiti da je riječko područje uz Gorski kotar dobilo najviše oborina, a modeli kažu da je glavnina iza nas. Još će sutra na Kvarneru, u prvom dijelu dana postojati veća mogućnost kiše, poslijepodne će vrlo vjerojatno biti i sunca. Temperatura bi mogla u krajnjem slučaju malo preko 20°C.
U Gorskom kotaru cijeli dan pretežno oblačno s povremenom kišom, a temperatura neće prijeći 15°C, pravi jesenji ugođaj.

Pažnju treba obratiti i na vjetar. Zbog jakog vjetra, na dijelu Jadranske magistrale (D8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I.skupinu vozila).

Jak vjetar puše i na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između tunela Tuhobića i čvora Kikovica.

Petak i subota samo će kratkotrajno donijeti stabilizaciju vremena, s time da bi još tijekom petka ponegdje moglo biti pljuskova. Naglašavamo da će jutro u petak i subotu ponegdje biti i hladno, jer se očekuje temperatura i niža od 5°C.
Na Kvarneru u zaleđu obale temperatura može i ispod 10°C, dok uz obalu i na otocima uglavnom će biti oko ili iznad 15°C.

U nedjelju se vidi novo naoblačenje koje može donijeti malo kiše u poslijepodnevnim i večernjim satima, a glavnina promjene uz mogućnost ponovno obilnije kiše vidi se ponovno za ponedjeljak i utorak.

Klimatološka jesen počela nam je 1. rujna, kalendarska je sve bliže, a u skladu s time počelo se ponašati i vrijeme. Lijepih i sunčanih dana zasigurno će biti, ali je teško očekivati da nam se ljeto više vrati, čak štoviše, ako se ostvari ono što gledamo jako dugoročno, prvi snijeg planinama ne gine. Ponavljamo, dugoročno, a to znači i s velikom šansom u obrat stvari.

Foto: Irena Trkulja (naslovna) i Tamara Tatalović (ispod)

Sličan sadržaj