Počela kalendarska zima | Južina do Badnjaka, zatim hladnije i stabilnije do kraja godine

U petak 21. prosinca  u 23 sata i 23 minute i kalendarski je nastala zima. Upravo tada se dogodio zimski solsticij ili suncostaj. To je trenutak kada je Sunce u svom prividnom kretanju po nebu najjužnije ili najniže nad obzorjem.
Na sjevernoj hemisferi dan je najkraći, a noć najduža. Na južnoj je obratno i započelo je ljeto.
Kalendarska zima trajat će do početka kalendarskog proljeća, 20. ožujka 2019. kada će nastupiti proljetna ravnodnevnica.

Što se vremena tiče tijekom subote, ono više odgovara kasnoj jeseni nego početku zime. Pretežno je ili potpuno oblačno, tmurno i svježe, a mjestimice ima kiše ili rosulje.
Puše umjeren do jak jugozapadni vjetar, a temperature su iznad prosjeka za doba godine.

Ovakvo vrijeme povezano je s utjecajem ciklone s pripadajućom frontom koja se premješta srednjom Europom te malo utječe i na vrijeme kod nas.

Neke bitnije promjene što se vremena tiče neće biti do Badnjaka. Tada će se spustiti hladna fronta i donijeti promjenu sinoptičke situacije, iako će se njena glavnina spustiti istočnije od Hrvatske, tek dijelom će biti okrznut istok zemlje.
Najbitnije uz nju je da će doći do spuštanja hladnijeg zraka te će temperature biti primjerenije dobu godine, dok se neke veće oborine ne očekuju u PGŽ.


Očekivana sinoptička situacija po modelu GFS, za 25.12. u 13 sati, wetterzentrale.de

Po njenom premještanju, jačat će anticiklona sa sjeverozapada Europe te će prevladavati stabilno vrijeme uz temperature oko prosjeka ili malo iznad njega.

Očekivana sinoptička situacija po modelu GFS, za 26.12. u 13 sati, wetterzentrale.deNa Božić se očekuje stabilno, suho i hladnije vrijeme, dok bi prema kraju godine trebalo biti još malo hladnije vrijeme te većinom stabilno.
Na Silvestrovo, prema današnjim modelima oblačno i prohladno, u gorju i hladno.

Za kraj spomenut ćemo i to da za sredinu prve dekade siječnja, prognostički modeli polako ucrtavaju mogućnost uspostave snažnog anticiklonalnog bloka na Atlantiku uz spuštanje hladnog zraka na jug Europe. Kako je riječ o vrlo dalekom periodu, o nekakvoj ozbiljnosti same situacije moći će se pričati tek ukoliko se uspostavi sličan trend na prognostičkim kartama do sredine sljedećeg tjedna.

Sličan sadržaj