Počela klimatološka zima / Dalmatinski i zavižanski rekordi / Daljnja očekivanja od vremena

01. prosinca dan je kada svake godine uđemo u klimatološku zimu. Upravo toga datuma, u prosjeku, vrijeme počne poprimati zimska obilježja. Nije uvijek pravilo, jer se radi o nekakvom prosjeku, ali i ovogodišnji 1. prosinca započeo je kao prekretnica u dosadašnjem odvijanju meteoroloških zbivanja.

Danima smo najavljivali djelovanje ciklone iz zapadnog Sredozemlja koja će nam donijeti hladnije vrijeme. Što se i dogodilo.

Prije pada temperature imali smo i dosta topline pa je Dubrovnik u ponedjeljak ujutro imao izmjereno čak 20°C. Točnije, s temperaturom od 20.1°C bio je samo korak od rekorda, ali isti iz 1979. nije oboren.
Zato u Zadru s rekordima nije bilo problema. Izmjerena je najviša dnevna temperatura od 18.7°C, čime je rekord iz 2011. godine podebljan za 0.6°C.
Rekorder je i Split i to po najvišoj dnevnoj temperaturi od 18.6°C, ali i po najvišoj minimalnoj temperaturi od 16.8°C.
Paketu rekorda pridodat ćemo i one zavižanske. Najviša službena hrvatska meteorološka postaja ima najtopliji studeni otkako se vrše mjerenja, a ima i najoborinskiju godinu s preko 2500 mm oborine, a još je cijeli prosinac za popravljanje rekorda.

Toploj Dalmaciji prvog dana prosinca doprinijela je ciklona koja je poslala svoju toplu frontu. Kiše je tijekom ponedjeljka bilo gotovo posvuda u Hrvatskoj, a u mnogim mjestima je padala i “prljava” kiša, jer je ciklona povukla sa sobom dosta afričkog pijeska, što se posebno moglo vidjeti na automobilima.

Na kraju dana ciklona je donijela najviše oborina sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru. Na Kvarneru je Rijeka dobila najviše kiše, i to 33 mm. Parg je dobo 27 mm kiše, a Rab 21 mm.
Od automatskih postaja u Baškoj je palo blizu 50 mm kiše tijekom ponedjeljka.

Samo je najviše gorje imalo povremeno padanje snijega, dok u nižem gorju, zbog previsokih temperatura po visini i dalje je bilo kiše.

Trenutno prema Kvarneru se kreće veća oborinska masa, a s obzirom da temperatura pada po visini, tijekom noći bi moglo pasti i nešto snijega u Gorskom kotaru, ali u slučaju da temperatura ipak ne bude dovoljno niska po visini, ne smije se potpuno isključiti niti mogućnost kiše koja se smrzava u dodiru s tlom.

Ovako to vidi model ARW, temperatura na oko 1500 m. Ne radi se o potpunom zahladnjenju po visini, nego samo djelomično, tako da “nula” možda ni ne dođe u sve dijelove Gorskog kotara, što ostavlja mogućnost za kišu koja se ledi, jer su temperature u prizemnom sloju oko 0°C.

Situaciju pratimo u posebno otvorenoj vijesti.

Ciklona nastavlja svoje djelovanje, a o tome ćemo više u nastavku.

Ciklona je stigla otprilike do Korzike, što znači da ćemo biti pod njenim utjecajem i idućih nekoliko dana. Ovako njen položaj vidi model ARW za 04h ujutro.

Do četvrtka će se primicati talijanskom kopnu, a onda bi se u četvrtak ujutro trebala raspasti nad kopnom sjeverne Italije. Ali to ne znači stabilizaciju vremena, jer zapadno Sredozemlje potkraj tjedna dobit će novu ciklonu.

Do kraja tjedna na prostoru PGŽ zadržat će se uglavnom oblačno vrijeme, sa slabim i povremenim oborinama. Na Kvarneru slaba i povremena kiša, mogućnost i za malo sunca. U Gorskom kotaru uglavnom oblačno i maglovito, do petka uglavnom kiša ili susnježica u nižem gorju, a samo u najvišem snijeg. Šanse za snijeg u Gorskom kotaru porast će sa novom ciklonom iz Sredozemlja koja će povući još hlsadniji zrak na već postojeći.
Svo vrijeme na Kvarneru će puhati umjerena do jaka bura.

Dugoročno, za idući tjedan vidljiv je i izraženi hladni prodor sa sjevera Europe pa možemo reći da će početak prosinca biti u skladu s dobom godine u kojem se nalazimo.

Sličan sadržaj