Studeni 2014. u PGŽ: Najtopliji u Rijeci / Iznadprosječno topao i kišovit u cijeloj PGŽ

Clipboard01

Studeni 2014. u PGŽ bit će upamćen kao iznadprosječno kišovit i iznadprosječno topao mjesec. Zabilježeno je čak 20 ciklonalnih dana i 10 stabilnih.
Na priloženoj slici iznad vidljivo je da najkišovitije bilo u Crnom Lugu, gdje je palo čak 512 mm oborine. Slijedi Parg sa 441 mm, Kukuljanovo s 418 mm, Bakar s 551 mm, Delnice s 326 mm, u Rijeci je palo 323 mm kiše. Otoci su dobili najmanje oborine i to redom Krk 200 mm, Mali Lošinj 199 mm, a u Rabu je palo 174 mm kiše.

Veći dio mjeseca bio je iznadprosječno topao, tek se potkraj mjeseca temperatura malo vratila u prosjek. No, nedovoljno tako da je srednja dnevna temperatura u Rijeci iznosila 13.5°C, što je za samo 0.1°C više od dotadašnjeg rekorda iz 1963. godine.

Priču po dekadama studenog nastavljamo u nastavku.

U studeni se ušlo s anticiklonalnim vremenom, bilo je sunčano i toplo vrijeme na Kvarneru, dok je u Gorskom kotaru dolazilo do pojave jutarnje magle.

Od 3. studenog uslijedilo je čak 11 nestabilnih dana s čestim oborinama.
Potom je 14. studenog nastupila jednodnevna pauza od oborina.
Odmah od 15. studenog, novih 5 ciklonalnih dana kojima je ispraćena druga dekada studenog i iznadprosječno toplo vrijeme. Tu je situaciju obilježilo nekoliko grmljavinskih fronti, a posebno se ističe ona od 18. studenog na Lošinju, kada je otok pogodilo jako nevrijeme praćeno tučom.

Mali Lošinj, Foto: Nikola Andrijčić

Dolazak nevremena na Lošinj, foto: Sandro Puncet

Od 20. smo se našli pod utjecajem anticiklone sa sjeveroistoka Europe, što znači da je napokon zahladnjelo, a temperature su bile primjerenije dobu godine. Jutarnje temperature u Gorskom kotaru i riječkom zaleđu spuštale su se i ispod 0°C, a temperature ispod 5°C bilježene su i uz obalu te ponegdje na otocima.

Potkraj mjeseca ponovno smo došli pod ciklonalni utjecaj, što je rezultiralo i pojavom kiše koja se smrzava u dodiru s tlom na području Gorskog kotara. Razlog toj pojavi ležao je u činjenici da je djelovanjem anticiklone u prizemnom sloju bio hladan zrak. Kako je zbog djelovanja ciklone iz Sredozemlja, po visini pritjecao vlažniji i topliji zrak, stvorili su se uvjeti za ovu opasnu pojavu, koja ipak nije ostavila većih posljedica.

Najhladniji dan bio je 27. studenog kada se temperatura čak ni u dijelu Rijeke nije penjala više od 5°C.Zatim je ponovo zatoplilo, znog djelovanja ciklone s kojom smo ispratili studeni. Ista je donijela dosta kiše i topline pred sam kraj mjeseca.

Najkišovitiji od svih mjernih mjesta u PGŽ bio je Parg koji je 6. studenog imao izmjerena čak 102 mm oborine.

Sličan sadržaj