Osim Rijeke, obilne oborine u svibnju zabilježene i u ostatku PGŽ i Hrvatske

Svibanj će, prilično je izvjesno, na klimatološkoj analizi DHMZ-a, dobiti ocjenu kišovitog mjeseca na razini cijele Hrvatske, a na nekoliko lokacija on je postao i najkišovitiji svibanj otkako se vrše mjerenja.

O riječkom oborinskom rekordu pisali smo u trenutku kada se dogodio. 287.7 mm kiše nije nikad zabilježeno u svibnju od početka mjerenja, a čime je srušen rekord iz 2007. godine s 275.7 mm kiše.

Postoji još nekoliko lokacija u Hrvatskoj na kojima je vjerojatno došlo do obaranja svibanjskog oborinskog rekorda, ali je bolje pričekati službenu potvrdu.

Ono što nije sporno je da kiše u svibnju nije nedostajalo. Potvrđuju to i konačne oborine za PGŽ. Osim riječkih 289 mm, u Malom Lošinju palo je 186 mm, Rabu 192 mm te Pargu 273 mm.
Službenog podatka za Crni Lug još nema, ali poprilično je sigurno da bi to mogla biti najkišovitija lokacija ne samo u PGŽ već i u cijeloj Hrvatskoj.

U nedostatku tog podatka, trenutno je na ljestvici s najviše oborina u svibnju prvi Zavižan s 376 mm, zatim Ogulin s 319 mm, slijedi Pazin s 295 mm te već spomenuti Rijeka i Parg.
U unutrašnjosti je najviše kiše palo u Sisku, 247 mm te Daruvaru 240 mm. U Istri je najviše oborine osim gore navedenog Pazina, dobio u pulski aerodrom, 265 mm. U Dalmaciji 177 mm dobio je Zadar, splitski aerodrom 175 mm.

Grafika: RIMETEO
Izvor: DHMZ

Od trenutno dostupnih službenih podataka o količini oborine u svibnju, s 42 postaje DHMZ-a, njih 41 dobilo je više od 100 mm kiše. Iznimka je tek Šibenik, u kojem je svibanj zaključen sa skromnih 81 mm. Skromnih u odnosu na ostatak Hrvatske, ali i s tih 81 mm, to je gotovo duplo više od prosjeka za svibanj za Krešimirov grad.

Sličan sadržaj