Ljubitelji ljeta će konačno doći na svoje | Slijedi nam sunčanije i sve toplije vrijeme

Proteklih dana bili smo svjedoci nestabilnog i toplog vremena baš kakvo priliči početku klimatološkog ljeta. Zbog viška energije u atmosferi te vlažnog zraka koji je kružio po visini, tijekom poslijepodneva dolazilo je do stvaranja jakih grmljavinskih sustava uz pljuskove, lokalno praćene i tučom, te se dojam toplog vremena dodatno pojačavao zbog visoke vlage u zraku (sparine).

Idućih dana na vrijeme kod nas će djelovati oslabljeno polje anticiklone dok će se zapadnije od nas premještati snažni ciklonalni sustavi. Te ciklone neće snažno utjecati na nas osim što će postupno pojačavati dotok toplog zraka s jugozapada, no on ovoga puta neće biti obogaćen vlagom jer će nad Sredozemnim morem ojačati anticiklona.

Četvrtak će obilježiti umjereno oblačno vrijeme uz više sunčanog vremena na jugu Kvarnera, a nešto kiše može pasti u gorju te na širem riječkom području u drugom dijelu dana. Puhat će slabo do umjereno jugo, u gorju jugozapadnjak, a navečer će oslabjeti na čitavom području. Jutarnje vrijednosti temperatura zraka na Kvarneru od 14 do 18 °C, u Gorskom kotaru od 11 do 15 °C. Tijekom dana toplo i sparno, temperature zraka će se dizati na 20 do 25 °C, a u gorju 17 do 22 °C.

U petak će prevladavati ipak stabilnije vrijeme, bit će nešto naoblake, više u jutarnjim satima, ali i nešto više sunčanih sati na čitavom području dok bi oborine trebale izostati. Vjetar na Kvarneru slab ili ga neće biti, a u Gorskom kotaru će puhati slab jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka identične onima u četvrtak, a tijekom dana malo toplije, na Kvarneru između 21 i 26 °C, a u Gorskom kotaru 19 do 24 °C.

Dakle, idućih dana prevladavat će uglavnom suho vrijeme, a za vikend će biti i još toplije, no o tome detaljnije u sljedećoj najavi.

Baška, Denis Hren photography

Sličan sadržaj