U prašinskim olujama u Indiji najmanje 20 mrtvih | Opasan toplinski val se nastavlja

Smrtonosne prašinske oluje (dust storms) poharale su Uttar Pradeshom u četvrtak navečer, što je rezultiralo s najmanje dvadeset smrtnih slučajeva i ranjavanjem više od 50 osoba.


Oluje su također uništile kuće, srušile drveće i uzrokovale prekide struje.
Iako će većina područja ostati suha i vruća, bilo kakve oluje koje nastaju na području sjeverne Indije u nadolazećim danima bit će u stanju proizvesti vrlo opasne vjetrove te nevremena.

Do monsunskih kiša još je nekoliko tjedana, a intenzivna toplina će se zadržati na području sjevernoj Indiji kao i susjednom Pakistanu, sve do sredine lipnja.

Četvrtak, 30. svibnja, bio je najtopliji dan 2019. u New Delhiju, kada je temperatura porasla na 46,8 °C, u međunarodnoj zračnoj luci Indira Gandhi. Temperature su ostale izrazito visoke u New Delhiju i Nacionalnoj glavnoj regiji (NCR) posljednjih dana s dnevnim temperaturama od 42-44 °C.

Očekuje se da će novi val vrućina stići ovog vikenda i početkom sljedećeg tjedna, kada se temperature zraka mogu popeti i na gotovo rekordne razine u New Delhiju.


Najviša temperatura ikad zabilježena u gradu na aerodromu Safdarjung je 47,2 °C, dok je rekord na obližnjoj međunarodnoj zračnoj luci 48,4 °C.
Temperature zraka tijekom nedjelje i ponedjeljka mogu se približiti ili čak doseći gore navedene postojeće rekorde.

Sličan sadržaj