Ljubitelji ljeta dolaze na svoje | Slijede nam vrlo topli, pa i vrući dani

Sinoptička situacija nad Europom

Protekla tri dana pratilo nas je ugodno toplo vrijeme, oborine su bile vrlo rijetke i malih količina, a sunčanih razdoblja bilo je nešto manje. Period u koji ulazimo donosi prvi toplinski val ovoga ljeta, bit će pregršt sunčanih sati, a oborina gotovo nimalo.

Trenutno se naše područje nalazi u oslabljenom anticiklonalnom polju smještenom u srcu Sredozemnog mora. Po istočnoj Europi proširila se nešto stabilnija anticiklona dok su se po zapadu zaredali ciklonalni sustavi, a jedan od njih (najjači) nalazi se oko Velike Britanije. Zbog položaja istočne anticiklone i zbog njene stabilnosti i slabog kretanja, ciklonalni sustav će biti prisiljen na uzmicanje prema sjeveru, a s jugozapada Europe pružit će se greben Azorske anticiklone sve do istoka Europe. Prilikom prelaska grebena kroz središnju Europu, sa sjevera Afrike potencirat će se nova nestabilnost koja će ubrzo prijeći u ciklonalnu aktivnost koja će zatim dodatno pojačavati dotok toploga zraka iz Afrike, a ulaskom u sljedeći tjedan donijet će i lagane nestabilnosti.

Subotu će obilježiti stabilno i toplo vrijeme. Na čitavom području gotovo pretežno vedro, vjetar će biti slab južnih smjerova dok će na većini područja i potpuno izostati, osobito uz obalu i na moru. Jutro ugodno toplo, na Kvarneru od 14 do 19 °C, u Gorskom kotaru 10 do 15 °C. Tijekom dana na Kvarneru od 24-29 °C, u Gorskom kotaru 20 do 25 °C, a u nižim područjima te osobito na istoku Gorskog kotara i par stupnjeva više, do 29 °C.

Nedjelja donosi slično vrijeme, bit će sunčano, a na većini područja i vruće dok će naoblaka ipak biti nešto češća, uglavnom visinska. Tijekom jutra na Kvarneru će zapuhati umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak, u Velebitskom kanalu i jak, koji će tijekom dana oslabjeti posvuda. Jutarnje temperature zraka na Kvarneru od 15 do 20 °C, ponegdje i stupanj dva više, a u Gorskom kotaru od 11 do 16 °C. Tijekom dana dodatno će ugrijati, na Kvarneru uz prve 30-ice ove godine, temperature zraka će se kretati od 27 do 32 °C. U Gorskom kotaru također malo toplije, od 22 do 27 °C, u nižim područjima lokalno i stupanj-dva više.

U ponedjeljak se priča nastavlja, vrućina neće izostati kao ni sunčanih sati, kojih će najviše biti na Kvarneru. U gorskom području tijekom dana moguća su kraća oblačna razdoblja, a u Gorskom kotaru poslijepodne je moguće i vrlo malo kiše. Vjetar na čitavom području slab ili će izostati. Ujutro na Kvarneru osjetno toplije, od 19 do 24 °C, lokalno i stupanj dva više, a u Gorskom kotaru od 15 do19 °C. Tijekom dana još toplije, na Kvarneru od 28 do 33 °C, a u Gorskom kotaru od 23 do 28 °C, lokalno do 30°C.

Slične vremenske prilike nastavit će se i tijekom idućeg tjedna, lokalno možda uz poneku nestabilnost, ali zasigurno i dalje vruće pa će ljubitelji ljeta napokon doći na svoje. Sezona kupanja može početi.

Sličan sadržaj