Srušeni brojni temperaturni rekordi početkom siječnja u Europi

Visoke temperature za siječanj ove su godine rekordne u brojnim zemljama diljem Europe, a nacionalni rekordni najviših temperatura potučeni su u osam zemalja.

Blaga zima vlada ove godine u Europi, no za razliku od nje Sjeverna Amerika u prosincu se suočila s oštrim zimskim olujama koje su odnijele više od 60 ljudskih života.

S europske strane Atlantika, zima je blaga u mnogim dijelovima na početku godine.

Temperature u Nizozemskoj, Lihtenštajnu, Litvi, Latviju, Češkoj, Poljskoj, Danskoj i Bjelorusiji bile su najviše zimi od početka mjerenja u tim državama.

U Varšavi, glavnom gradu Poljske u nedjelju je izmjereno 18,9 stupnjeva Celzijevih, a u Španjolskoj 25,1 što je više od 10 stupnjeva iznad prosjeka.

Temperatura izmjerena u Varšavi 1. siječnja bila je 4 stupnja Celzijevih viša nego najviša temperatura u prosincu, a u Bjelorusiji je izmjereno 6,4 stupnja, što je 4,5 stupnja više od prethodnog rekorda.

U Španjolskoj su temperature izmjerene na samu Novu godinu u Bilbau bile jednake prosječnoj temperaturi u srpnju, a u Kataloniji, uključivo u glavnome gradu te pokrajine, Barceloni, vlasti su odredile štednju vode.

U Švicarskoj su temperature dosegnule 20 stupnjeva Celzija, a tako toplo vrijeme negativno utječe na skijašku sezonu u Alpama.

Ipak, nije baš posvuda u Europi toplo: hladne temperature i snijeg predviđeni su u dijelovima Skandinavije, a Moskvu za vikend očekuje -20 stupnjeva.

Toplo vrijeme razlog je što je cvatnja biljaka nastupila ranije u poljskom gradu Szczecinu.

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK), Irska, Francuska i Španjolska proglasile su 2022. godinu najtoplijom od početka mjerenja.

U UK-u svaki mjesec u 2022. bio je topliji od prosjeka, a izuzetak je bio samo prosinac u kojem je snijeg pao u mnogim dijelovima te zemlje, no i ondje je sada vrijeme blago i vlažnije, prenosi Novi list.

Maksimalna temperatura u Europi, 1. siječnja. Izvor: Meteociel

Sličan sadržaj