Prvi tjedan u novoj 2023. godini u znaku oblaka i iznadprosječno toplog vremena

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz odstupanja srednje dnevne temperature od prosjeka. Crvenije boje – iznad, plavije boje – ispod prosjeka.

Stigla je nova godina, no vremenske su prilike u Primorsko-goranskoj županiji ostale gotovo iste. Oblačno, mirno i vlažno vrijeme potaknuto jugozapadnim visinskim strujanjem zraka i dalje je dominantno već preko 10 dana uz jedan dan iznimke prošloga tjedna. Sve je to potaknuto sličnom sinoptičkom situacijom, a ona se ne bi trebala značajno mijenjati ni u novome tjednu.

Sinoptička situacija

Nalazimo se sjeverno od centra anticiklone (kod Sicilije) koja je spojena mostom visokog tlaka s još dva sustava anticiklone koji se protežu od Atlantika do Azije. Po sjevernom dijelu Europe nailaze ciklonalni sustavi sa zapada koji dolaze s područja sjevernog Atlantika i „neometano” putuju prema Sibiru pa možemo reći da se Europa dijeli na dva velika sustava, južni i srednji pod utjecajem anticiklone i sjeverni pod utjecajem ciklona.

S obzirom na to, naše se područje nalazi predaleko od bilo kojeg ciklonalnog sustava koji bi donio obilniju kišu ili promjenu vremena, a dokle god se polje anticiklona nalazi nad nama ili južno od nas male su mogućnosti za brzinsku i izraženiju promjenu vremena.

Prikaz sinoptičke situacije objačnjene u odlomku iznad. Crvenija boja – viši tlak. Izvor : Neverin

Iznimke u ovome tjednu bit će srijeda i četvrtak kada će se naše područje naći točno nad centrom anticiklone pa će se i visinski vjetrovi nakratko zaustaviti i obrnuti što će uzrokovati razvedravanje, no nedugo zatim već od četvrtka slijedi ponovno jačanje jugozapadnog visinskog strujanja, a samim time i nailazak novih oblaka.

Jačanje jugozapadnog visinskog strujanja trebalo bi biti potpomognuto jakom dubokom ciklonom na sjeveru Atlantika koja bi se trebala oformiti nad Kanadom, a zatim kretati u smjeru istoka kada bi se za vrijeme vikenda nalazila oko Škotske. Premda dosta daleko od našeg područja, zbog svoje će jačine ipak uzrokovati dodatno jačanje jugozapadnog visinskog strujanja koje bi trebalo potencirati stvaranje novih oborina, posebice na riječkom području.

Prikaz sinoptičke situacije za vikend kada ćemo ući pod utjecaj duboke ciklone (plava boja) zapadno od Škotske. Izvor : Neverin

Stoga iskoristite sredinu tjedna za šetanje na otvorenom (i pranje rublja naravno) jer izgleda da ćemo jedino tada uživati u koliko toliko sunčanom vremenu.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak potpuno oblačan na čitavom području uz mogućnost za mjestimičnu rosulju. Krajem dana moguća je slaba kiša u sjevernijim predjelima. Na Kvarneru mirno uz povremeno slabo jugo, a u gorju slab jugozapadnjak do navečer kada slijedi smirivanje i okretanje na sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Srijeda na Kvarneru veći dio dana pretežno vedra, povremeno uz umjerenu naoblaku koje će u gorju biti češće u toku dana, a navečer stiže novo naoblačenje sa zapada. Do sredine dana na Kvarneru će puhati slaba do umjerena bura, a zatim okretanje na slab zapadnjak te u gorju umjeren jugozapadnjak koji će jačati prema kraju dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, u zaleđu Rijeke do 5°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Maksimalni udari bure u srijedu ujutro. Izgledni su tek lokalno jaki udari. Izvor : Istramet

Četvrtak ponovno u znaku naoblake, a lokalno u zaleđu Rijeke i gorju može biti kratkotrajne rosulje u drugom dijelu dana. Na Kvarneru neznatan vjetar južnih smjerova, a u gorju umjeren jugozapadnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Petak vjerojatno i dalje oblačan, no moguća su i kraća sunčana razdoblja, temperaturno malo više nego u četvrtak.

Vikend također vjerojatno oblačan, a prema trenutnim izlazima modela moguća je i kiša. Temperaturno daleko iznad prosjeka.

Sličan sadržaj