Kratkotrajna promjena vremena pa povratak u jesenski oblačni „mod”

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz sinoptičke sustava opisanih u prvom i drugom odlomku sinoptičke situacije.

Prošli nam je tjedan dominiralo oblačno vrijeme uz slabu vidljivost pošto se niska naoblaka spuštala i do mora, a dodatno je doprinijelo jesenskom ugođaju i bezvjetrica uz povremenu rosulju. Iako već svi pomalo iščekujemo sunce, u narednim danima (do kraja godine) bez znatnije promjene, prvo par dana uz povremena sunčana razdoblja, a zatim ponovno oblačno uz slabu povremenu kišu.

Sinoptička situacija

Glavni „krivac” za takvo vrijeme je ponajprije jugozapadno visinsko strujanje koje puše još od početka prošloga tjedna. Ono prelazi put od istoka Atlantika preko Mediteranskog mora pa sve do nas donoseći vlažan i topao zrak. Međutim, kroz sve ove dane oborine se bile tek mjestimične i vrlo slabe, a razlog je što se zapravo nalazimo većinski pod utjecajem anticiklone na sjeveru Afrike pa se tlak zraka kreće oko 1025 hPa što je previsoko za stvaranje značajnijih oborina.

Ciklone su prošli tjedan već „zauzele” područje sjevernog Atlantika pa se tamo konstantno obnavljaju i putuju prema Skandinaviji pri čemu fronte od tih ciklona ne dodiruju ni sjeverne obronke Alpa. Ipak, jedna je ciklona pred par dana prošla nešto južnijim putem pa se hladan zrak spustio do sjevernih predjela Alpa što će uzrokovati promjenu smjera vjetra po visini, a posljedično i nešto više oborina.

Kako će hladan zrak brzo ući pod djelovanje grebena Azorske anticiklone, ona će ga odmaknuti dalje od našeg područja kako se i sam greben bude pomicao dalje prema Istoku. To će uzrokovati tek kratkotrajno i djelomično razvedravanje jer daljnjim udaljavanjem grebena (kasnije i nove anticiklone) prema Crnom moru ponovno će se uspostaviti jugozapadno visinsko strujanje iznad nas i vratiti tople jesenske temperature.

Dolina od ciklona na Atlantiku od sredine će se tjedna malo približiti našem području, ali i dalje pre daleko da bi imalo direktnog utjecaja, no i to će biti dovoljno za nešto niži tlak zraka (1015- 1020 hPa) koji bi trebao omogućiti nešto više oborina u posljednjim danima ove godine.

Prikaz sinotpičke situacije opisane u odlomku iznad. Vidljvo je polje anticiklone južno i istočno od nas sa spomenutim centrom istočno od Crnog mora. Po sjeveru i sjeveroistoku Atlantika prevladavaju ciklonalni centri, a njihova dolina (prijelaz iz plave u žutu boju) će biti blizu našeg područja. Izvor : Neverin

Stoga nam ubrzo slijedi nakon par kratkotrajnih momenata sunca u utorak i srijedu, povratak u oblačno i kišovito vrijeme, a detalje za oko Nove godine donosimo u petak.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak uz umjerenu do potpunu naoblaku pa su moguća i kraća sunčana razdoblja. Povremeno će padati slaba kiša koja će popodne biti lokalna. Ukupno bi moglo pasti 1 – 10 mm kiše. Do sredine dana povremeno slabo jugo i jugozapadnjak, a zatim popodne okretanje na slabu do umjerenu, u Velebitskom kanalu i jaku buru dok u Gorskom kotaru slab istočnjak i sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Prikaz udara bure u utorak navečer. Vidljivi su jaki do olujni udari u Velebitskom kanalu, osobito od N.Vinodolskog do Senja. Puhat će kratko, svega 24h. Izvor : Istramet

Srijeda također uz umjerenu do potpunu naoblaku te slabu kišu i rosulju koja lokalno može padati sredinom dana. Bura će do sredine dana potpuno oslabiti, a zatim ponovno okretanje na slab jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, u zaleđu Rijeke do 5°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 -14°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

U četvrtak više oblaka pa će prevladavati oblačno uz slabu, a lokalno i umjerenu kišu u zaleđu Rijeke i na području Grobničkih Alpi. Slaba kiša bi prema kraju dana mogla povremeno padati i na ostatku područja. Ukupno bi moglo pasti 1 – 20 mm kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, a u gorju umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, u zaleđu Rijeke do 7°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Petak sličan četvrtku uz lokalno nešto više oborina.

Vikend vjerojatno i dalje oblačan uz mjestimičnu rosulju uz temperature osjetno iznad prosjeka.

Sličan sadržaj