Tjedan oblaka i jesenskih temperatura za početak kalendarske zime

Izvor naslovne ilustracije : Windy
Prikaz sinoptičke situacije nad Europom. Plava boja – niži tlak, crvenija boja – viši tlak. Položaj sustava opisan u prvom i drugom odlomku sinoptičke situacije.

Danas je zadnji dan kalendarske jeseni koji prolazi u oblačnom „tonu” što će označiti samo uvod u ostale dane u ovome tjednu koji će biti nalik ovome. Kalendarska zima bi trebala započeti s nešto višim temperaturama od prosjeka, a snijeg koji se mjeri samo u ostacima u gorju, neće zamijeniti novi, barem ne u ovome tjednu.

Sinoptička situacija

Razlog ovakvom vremenu potaknut je jugozapadnim visinskim strujanjem koje nam omogućava konstantan pritok vlažnog i malo toplijeg zraka s Atlantskog oceana. Takvo strujanje omogućeno je ciklonalnim sustavima koji se protežu od Sjeverne Amerike skroz do Skandinavije pri čemu je uspostavljeno zonalno strujanje vjetra odnosno od zapada Atlantika prema istoku.

Praktički cijela Europa je pod utjecajem jugozapadnog visinskog strujanja, a više od pola područja Europe je pod utjecajem toplijeg zraka kojeg dodatno doprinosi anticiklona koja se centrom nalazi kod Maroka. Ta anticiklona se nalazi na ne tako čestoj lokaciji jer obično bude na području Azora (1000 km zapadno) pa je to i razlog zašto će u ovome tjednu biti dosta oblaka, a malo kiše jer je naše područje većinskim dijelom pod utjecajem upravo te anticiklone.

Takva postavka sinoptičkih sustava trebala bi potrajati do petka, a u međuvremenu bi preko našeg područja trebao proći nešto svježiji zrak sa sjeverozapada po rubu doline od ciklona što bi tijekom četvrtka uzrokovalo i prolaznu kišu premda je potreban samo „okidač” za sveprisutnu vlagu u atmosferi narednih dana.

Početkom vikenda očekuje se jačanje anticiklone na zapadu Atlantika koja bi trebala uzrokovati promjenu u kretanju sustava, a njenim približavanjem prema istoku (Europi) dodatno ćemo ući pod utjecaj anticiklone koja će se pomaknuti od Maroka prema Tunisu pa će osim jugozapadnog visinskog strujanja i dodatno zatopliti.

Anticiklona na Atlantiku mogla bi odigrati glavnu ulogu u krojenju vremena u posljednjem tjednu godine pa je ovakvo monotono i oblačno vrijeme izgledno samo ovaj tjedan, do blagdana Božića, a detaljnije o vremenu tada čitajte u trodnevnim prognozama.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda oblačna na čitavom području, povremeno je moguća slaba rosulja, a u zaleđu Rijeke krajem dana i slaba kiša. Vjetar na Kvarneru slab do umjeren južnih i jugozapadnih smjerova, a u Gorskom kotaru umjeren, lokalno i jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke do 3°C, a u Gorskome kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Prikaz brzine vjetra u srijedu sredinom dana kada se očekuju najviše brzine. Vidljivo je pretežno jugozapadno strujanje, a u gorju osjetno jače. Izvor : Istramet

U četvrtak još tijekom noći i jutra moguća je slaba kiša i rosulja, a zatim do kraja dana zadržat će se uglavnom oblačno, tek mjestimično uz kratkotrajnu umjerenu naoblaku. Na Kvarneru slab povremen jugozapadnjak, a u gorju slab do umjeren. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Petak također većinom oblačan, moguća su sunčana razdoblja. U zaleđu Rijeke i gorju moguća je povremena rosulja. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova na Kvarneru, a jugozapadnih u gorju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Vikend sličan kao i prethodnih dana uz stupanj-dva više temperature.

Sličan sadržaj