Južina i obilna kiša, a za vikend zahladnjenje i snijeg u gorju

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz odstupanja temperature od prosjeka u petak za vrijeme južine i zatopljenja.

Protekli vikend napokon nam je donio dašak zime nad ovo područje. Snijeg je zabijelio riječko zaleđe iznad 400 m.n.v., lokalno i do 350 m.n.v., a zabijelio je i vrh otoka Cresa dok se u gorju mjerilo idiličnih 15 – 30 cm. Osim snijega, oštrini zime pridonijele su i minimalne temperature u ponedjeljak i utorak koje su nerijetko bile u minusu čak i na otocima, a gorje je lokalno zabilježilo i do -21 °C (prema neslužbenoj automatskoj meteorološkoj postaji u Sungeru). Novi tjedan donio je stabilno vrijeme, no već od druge polovice ponovno stiže obilna kiša, a za vikend u gorju i snijeg.

Sinoptička situacija

Sjeverni Atlantik i dalje je pod utjecajem visokog tlaka (anticiklone) koji se proteže od Grenlanda do sjeverne Amerike uzrokujući spuštanje hladnog polarnog zraka u niže geografske širine. Uz ciklonalne sustave nad Skandinavijom, veći dio sjeverne i srednje Europe i dalje je pod hladnim zrakom, a na području Azora se sukladno tome i dalje nalazi izražena ciklonalna aktivnost.

U prošlom smo tekstu spomenuli nastajanje nove jake ciklone na području Azora (C1) koja će u ovome tjednu odigrati glavnu ulogu. Svojim je premještanjem prema istoku već uzrokovala pojavu srednje i visinske naoblake koja je obilježila utorak, a nova sekundarna ciklona već je u nastajanju na području Genove.

Ta sekundarna ciklona neće biti od pretjeranog značaja za naše područje jer bi joj se putanja trebala kretati previše južno i pre brzo na istok pa samim time oborine koje će uzrokovati ne bi trebale ni stići do našeg područja, a hladan zrak koji je nad nama od nedjelje bit će raspuhan u sjevernije krajeve.

Nakon sekundarne ciklone već krajem četvrtka približit će se i ciklona (C1) te uzrokovati nailazak novih obilnih oborina koje će vrhunac pogoditi tijekom petka. Za razliku od sekundarne ciklone, ova će se zadržati nad Genovskim područjem od kuda će postepeno povlačiti hladan zrak sa sjevera Alpa koji bi se trebao početkom subote probiti i do Gorskoga kotra. U spoju hladnog zraka i oborina s juga, gorje bi ponovno moglo zabijeliti, no spuštanje snijega u niža područja zasad nije izgledno.

Prikaz sinoptičke situacija opisane u odlomku iznad. Vidljivo je jačanje anticiklonalnog grebena nad središnjom Europom (1023 hPa) te ciklona s južne strane Alpa (C1 – 1006 hPa) koja će uzrokovati novu izraženu promjenu u petak i subotu. Izvor : Neverin

Ubrzo nakon toga ciklona bi nastavila put prema jugu Jadrana i naglo oslabila jer bi nad središnjom Europom naglo ojačao greben anticiklone koji će se pretvoriti i u zaseban sustav koji bi trebao dodatno jačati do kraja tjedna i postepeno se pomicati prema istoku pa bi naše područje ostalo pod pritokom sjeveroistočnog visinskog strujanja koje bi osiguralo stabilan kraj tjedna uz zimske temperature.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda potpuno oblačna na čitavom području. U popodnevnim satima na krajnjem jugu Kvarnera moguća je slaba prolazna kiša, uglavnom nemjerljivih količina. Umjerena bura će se do sredine dana potpuno smiriti na Kvarneru, a zatim do kraja dana mirno uz povremen slab vjetar dok će u gorju okrenuti na slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, u zaleđu Rijeke do -1°C, a u Gorskom kotaru od -7 do -2°C. Maksimalna dnevna na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru 0 – 3°C.

Prikaz količine oborina tijekom srijede. Vidljivo je kako će oborine uglavnom proći južnije od naših krajeva. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak također oblačan, jedino su na istoku gorja moguća kraća sunčana razdoblja u prvom dijelu dana. Navečer slijedi nailazak oborina s jugozapada koje će se raširiti nad čitavo područje te postepeno jačati. Krajem dana na Kvarneru bi se moglo mjeriti 5 – 20 mm, u zaleđu Rijeke i oko Učke i oko 30 mm, a u Gorskom kotaru 5 – 15 mm kiše. Postoji mogućnost da će se u gorju zadržati prizemni sloj hladnog zraka pa bi se kiša lokalno mogla i lediti u dodiru s tlom koje će biti i dalje pokriveno snijegom! Na Kvarneru do sredine dana mirno, a u Gorskom kotaru slab jugozapadnjak. Zatim slijedi okretanje na umjereno do jako jugo dok će se u gorju zadržati mirno do kasno navečer. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke do 2°C, a u Gorskom kotaru 0 – 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Petak također oblačan, jedino su na jugu Kvarnera moguća kraća razdoblja razvedravanja popodne i navečer. Kiša će najintenzivnije padati u toku noći i jutra kada su mogući i jači pljuskovi s grmljavinom, a zatim do kraja dana povremena i mjestimična kiša, uglavnom u gorju i sjevernim predjelima Kvarnera. Ukupno bi moglo pasti na dodatnih 5 – 25 mm kiše, a lokalno u zaleđu Rijeke i gorju i preko 50 mm. Umjereno do jako jugo bi već do jutra trebalo oslabiti i okrenuti na slab do umjeren jugozapadnjak koji će ponovno ojačati i u gorju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Prikaz ukupne količine oborine koja bi pala od četvrtka navečer do petka popodne. Vidljivo je lokalno i preko 100 mm na području Grobničkih Alpa. Izvor : Istramet
Prikaz maksimalne temperature zraka tijekom petka. Na jugu Kvarnera lokalno bi moglo ići i do 17°C. Izvor : Meteoadriatic

Subota do navečer i dalje oblačna, a do popodne bi na Kvarneru trebala padati slaba do umjerena kiša, a u Gorskom kotaru i snijeg uz stvaranje novog snježnog pokrivača do 10 cm. Moguće je da pred kraj oborina zabijeli i Učka iznad 600 m.n.v. Zapuhat će umjerena do jaka, a podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima. Osjetno će zahladiti za oko 10°C !

Prikaz visine snijega krajem subote. U gorju bi se moglo mjeriti lokalno i do 15 cm snijega. Izvor : Neverin

Nedjelja u znaku stabilnog vremena uz buru i zimske temperature.

Sličan sadržaj