Duboka ciklona donosi obilnu kišu, snijeg u gorju. Napokon stiže konkretniji zimski zrak

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ

Ciklona koja djeluje na vrijeme već od petka nalazi se centrom kod Španjolske, a svoju dolinu širi po sjevernoj strani Mediterana preko našeg područja pri čemu uzrokuje jako južno i jugozapadno visinsko strujanje, a koje je idealan recept za riječku „tvornicu kiše”. Lokalno je po zaleđu Rijeke i Gorskome kotaru palo i preko 120 mm što će zasigurno utjecati na povećanje protoka vode po rijekama, pritocima i potocima, a već tijekom subote slijedi nova runda kiše, no uz niže temperature u gorju i snijega.

Sinoptička situacija

Područje središnje i južne Europe jedino je pod niskim tlakom zraka jer snažna anticiklonalna polja „čuvaju” sjeverni Atlantik, Skandinaviju i Rusiju pa veći dio središnje i sjeverne Europe ima prave zimske temperature, o čemu smo više pisali u ovotjednoj najavi na portalu.

Približavanjem ciklone koja se centrom nalazila kod Portugala početkom tjedna, ista će tijekom subote stići i do Genovskog područja gdje će ojačati te zatim nastaviti put srednjeg i južnog Jadrana. To će uzrokovati novu rundu umjerenih i jakih oborina, a u isto vrijeme i pritjecanje hladnog zraka preko „Bečkih vrata”.

Kiša će u gorju ubrzo prijeći u snijeg već u drugom dijelu dana, a kako se centar ciklone bude premještao prema sjeveroistoku tako će oborine postepeno slabiti, najprije na Kvarneru, a zatim i u gorju, no zbog zadržavanja doline niskog tlaka nad sjevernom Italijom zadržat će se oblačno, a bura na Kvarneru neće dodatno jačati. To bi moglo uzrokovati i ponovni nailazak oborina, barem kako to za sada vide modeli pa bi zbog hladnog zraka koji već bio nad našim područjem te oborine mogle biti i u obliku snijega do nižeg zaleđa Kvarnera. Nisu svi modeli suglasni za tu opciju, no većina je pa ostavljamo mogućnost na moguću pojavu.

Vrijeme će se početkom idućeg tjedna postepeno smirivati kako greben anticiklone bude jačao sjeverno od Alpa pa će bura dobiti na značaju i otpuhati oborine i vlagu te zavladati pravo zimsko vrijeme. No, vjerojatno ne na duže vrijeme, ali detaljnije o tome donosimo u novoj tjednoj najavi.

Detaljna prognoza vemena za PGŽ

Subota oblačna, a oborine će nakon kraće stanke tijekom noći ponovno padati od ujutro umjerenom jačinom pa je lokalno moguće obilna količina kiše, posebice na Kvarneru jer će zahladnjenjem u popodnevnim satima kiša ubrzo prijeći u snijeg u gorju koji će padati slabo do umjereno do kraja dana. Ukupno bi moglo pasti 10 – 30 cm, na Učki do 5 cm, a snježna bi se granica krajem dana spustila i do 500 metara na kvarnerskoj strani, no zbog jačanja bure oborine će ubrzo biti isušene pa će se snijeg uglavnom držati Gorskog kotara. Na Kvarneru lokalno preko 50 mm, osobito na južnim predjelima. Do sredine dana slab vjetar istočnih i južnih smjerova, a zatim jačanje bure na Kvarneru koja bi krajem dana puhala umjereno do jako, lokalno s olujnim udarima. U Gorskom kotaru slab, lokalno i umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura (maksimalna) na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Popodne nakon prolaska fronte na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 1°C. Do kraja dana za još 2°C niže temperature.

Prikaz oborina tijekom subote. Vidljivo je najviše oborina na jugu Kvarnera i istoku Gorskoga kotra. Izvor : Meteoadriatic

Nedjelja oblačna, na Kvarneru može biti kraćih razdoblja umjerene naoblake,a oborine će u gorju stati do sredine dana. Navečer slijedi nailazak novih brzoprolaznih oborina koje donose uglavnom slab do umjeren snijeg, susnježicu i kišu. Snježna granica mogla bi od starta biti na oko 300 metara. pa bi ti predjeli mogli malo i zabijeliti, a snijeg nošen burom mogao bi lokalno padati i do mora. Bura koja će puhati umjereno do jako, lokalno s olujnim udarima oslabit će do sredine dana kada bi trebalo okrenuti na slab do umjeren sjeverac koji će puhati do kraja dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, a u zaleđu Rijeke do 1°C dok u Gorskom kotaru od -4 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 0°C.

Prikaz jačine udara vjetra u nedjelju tijekom noći. Vidljivi su olujni udari na Kvarneru. Izvor : Meteoadriatic
Ukupna visina novo napadalog snijega. Vidljivo je lokalno do 40 cm snijega, a zabijelila bi i Učka. Izvor : Meteoadriatic

U ponedjeljak bi još tijekom noći trebalo započet razvedravanje pa će cijeli dan proteći uglavnom uz pretežno vedro vrijeme. Vjetar slab povremen sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -2 do 3°C, u zaleđu Rijeke do -5°C, a u Gorskom kotaru od -8 do -3°C. Tijekom dana na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od -6 do -1°C.

Prikaz minimalne temperature tijekom jutra u ponedjeljak. Izvor : Meteoadriatic

Sličan sadržaj