Studeni u Rijeci kišovitiji za “samo” 178% od 30-godišnjeg prosjeka

DHMZ/HRT
DHMZ/HRT

O iznadprosječno kišovitom studenom u Rijeci već je sve poznato i napisano, ali kako se radi o povijesnim podacima još ćemo jednom ponoviti.

Studeni 2016. bio je 2. najkišovitiji mjesec u povijesti riječkih mjerenja i najkišovitiji studeni u povijesti. Palo je točno 486.9 mm kiše, što je prema objavljenom podatku Zorana Vakule u meteo kutku HRT-a čak 178 % više od prosjeka (1961.-1990.). Time će Rijeka u službenoj ocjeni DHMZ-a dobiti ocjenu “vrlo kišno”.

Još više kiše palo je u Delnicama (519 mm), 818 mm u Crnom Lugu, a uvjerljivo najveća i neslužbena količina kiše u studenom, od izmjerenih podataka, pala je na automatskoj meteorološkoj postaji Platak, gdje je izmjereno 1311 mm oborine. Kažemo oborine, jer je Platak početkom 2. dekade studenog dobio i obilniji snijeg. Neslužbeno ga je izmjereno i pola metra. Ovaj neslužbeni podatak o količini oborine na Platku vjerojatno je blizu rekordnim mjesečnim količinama u Hrvatskoj u povijesti mjerenja. Kažemo, vjerojatno, jer i Risnjak ima automatsku meteorološku postaju kod doma, ali s nje nemamo izmjerene podatke da bi znali je li u studenom palo više oborine na Platku ili na Risnjaku.

Osim po kiši, studeni će biti upamćen i po 14 dana iznadprosječne topline zbog čega je i na riječkom području bio iznadprosječno topao mjesec.

Službena ocjena klimatološke jeseni i studenog 2016. godine uslijedit će od strane DHMZ-a kro nekoliko dana te ćemo po njenom izlasku istu i prenijeti.

Sličan sadržaj