Počelo klimatološko ljeto, prema kraju tjedna sve toplije

Tjedan u kojem će dominirati vedrina; izvor satelitske snimke meteofvg

Klimatološko proljeće je većinski prošlo hladnije od prosjeka uz višak oborina, a samo su početak i kraj bili stabilni na nekoliko dana. Zadnjih dana iako je uglavnom pretežno vedro vrijeme, ugođaj svježine i dalje je ostao prisutan, a to se pogotovo vidi po jutarnjim minimalnim temperaturama. Ulaskom u klimatološko ljeto vrijeme će se zadržati stabilno uz dosta sunca, a temperature će biti sasvim ugodne pa bi mogli reći da je ovo čak i idealno vrijeme s kojim započinje mjesec lipanj.

Sinoptička situacija

Naše se područje nalazi na rubu anticiklonalnog polja koje se centrom smjestilo kod Skandinavije te svojim utjecajem zahvaća čitavu sjevernu i središnju Europu. Po Atlantiku imamo već poznatu Azorsku anticiklonu koja se čvrsto utaborila na tom području pa će se tamo nalaziti i narednih tjedan dana. I na kraju imamo jednu oslabljenu ciklonu kod Španjolske koja neće bitno utjecati na vrijeme kod nas pošto će se do sredine tjedna pomaknuti sjevernije i spojiti s ciklonom kod Islanda u to vrijeme.

Time će započeti spajanje dva spomenuta anticiklonalna sustava pri čemu će sredinom tjedna doći do stvaranja novog centra na području Mediterana (između njih). Kako anticiklona kod Skandinavije bude jačala do sredine tjedna, nakon spajanja s Azorskom će se započeti pomicati prema jugoistoku što će preusmjeriti svježiji zrak koji je strujao prema nama proteklog i početkom ovog tjedna, što će otvoriti mogućnost za više temperature.

Do tada nam zasigurno slijede sunčani dani, no oni također mogu izazvati pojavu kratkotrajnih razvoja oblaka iz kojih vrlo lokalno može biti i kiše, no to su inače i uobičajene pojave u razdoblju ljeta u kojeg smo taman i službeno ušli. Teško je još govoriti kada bi točno imali prvu “trideseticu” ( 30°C ) u Rijeci, no naznake postoje za naredni vikend kada također postoji mogućnost da bi nakon slabijeg zatopljenja moglo biti i oborina, no o takvoj ćemo mogućnosti još pisati u vikend najavi.

Otok Rab, foto: Jasmina Tomulić

Prognoza vremena

Utorak će obilježiti pretežno vedro vrijeme, samo u zaleđu i gorju popodne uz umjeren razvoj naoblake, kiša je moguća samo u tragovima. Do sredine dana će puhati slaba i umjerena bura na istoku Kvarnera s jakim udarima, sredinom dana slab vjetar promjenjiva smjera pa navečer ponovno slaba do umjerena bura. U Gorskom kotaru cijeli dan slab povremen vjetar sjeveroistočnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 20 – 25°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Srijeda slično kao u utorak, uglavnom pretežno vedro, popodne u gorju i zaleđu Rijeke uz umjerenu naoblaku, jača kiša nije izgledna. Puhat će slab povremen vjetar cijeli dan jugozapadnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 11 – 16°C, u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, lokalno do 27°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

Četvrtak također pretežno vedar, popodne u gorju i zaleđu Kvarnera uz umjerenu naoblaku gdje vrlo lokalno može biti i kratkotrajne kiše. Puhat će slab vjetar južnih smjerova, u gorju jugozapadnih. Jutarnja temperatura na Kvarneru 12 – 17°C, lokalno uz more do 19°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, lokalno do 29°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

Do kraja tjedna zadržat će se slično kao i ova tri dana uz napomenu na stupanj – dva više temperature od četvrtka što će povećati mogućnost za lokalne popodnevne pljuskove u gorju i zaleđu.

Sličan sadržaj