Početak klimatološke jeseni donosi izraženiju promjenu vremena uz kišu te osjetan pad temperature zraka

Ilustracija, Rijeka, Dražen Suvić

Nakon globalno gledajući rekordno vrućeg srpnja, nakon kolovoških vrućina, tijekom kojeg je lokalno bilo i izraženijih grmljavinskih nestabilnosti, pred nama je nova promjena vremena koja će sa sobom donijeti toliki željeno osvježenje, lokalno i obilniju kišu, a gotovo sigurno za sobom ostavlja vrijeme primjereno ranoj jeseni.

Razlog tome je što bi ciklona ulaskom nad Europu promijenila sinoptičku situaciju koja se već neko vrijeme gotovo i ne mijenja te je pogodovala nastavku nestabilnog vremena. Ta se ciklona centrom trenutno nalazi sjeverno od Velike Britanije, a svoju frontu i dolinu hladnoga zraka spušta do sjeverozapadne Europe ( Francuska, Španjolska ). Premda će se centar ciklone premještati dalje prema sjeveru, fronta bi se ipak trebala nastaviti širiti po središnjoj Europi kao i anticiklona s Atlantika pa bi samim time i naše područje bilo zahvaćeno nešto hladnijom zračnom masom sa sjevera. Ova će promjena biti temperaturno itekako osjetna, no oborinski “mršava”, upravo zbog anticiklone koja bi brzo nadvila greben nad središnju Europu i time spriječila stvaranje sekundarne ciklone u podnožju Alpa pa bi preko nas prošla samo brzopotezna fronta koja će sa sobom donijeti lokalno jače nestabilnosti uz kišu.

Prvi dan klimatološke jeseni proći će u sličnom tonu kao i prethodni dani. Do sredine dana se očekuje pretežno sunčano vrijeme, a zatim će se aktivirati lokalno jači razvoji oblaka uz pljuskove, moguće i grmljavinu i to ponajprije u zaleđu Rijeke te oko Učke i na Ćićariji. Razvoja će biti i u Gorskom kotaru. Vjetra gotovo i neće biti, tamo gdje ga bude vjerojatno će puhati promjenjivog smjera. Jutarnja temperatura između 17 °C i 22 °C, uz obalu i na moru između 23 °C i 27 °C, a u Gorskom kotaru od 13 °C do 17 °C. Tijekom dana na Kvarneru vruće, mjerit će se od 27 °C do 32 °C, a u Gorskom kotaru 21 °C do 26 °C.

Ponedjeljak će obilježiti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Sredinom dana su mogući lokalni pljuskovi, najviše u Gorskom kotaru, ali i riječkom zaleđu, a krajem dana oborine bi se mogle proširiti i na ostatak Kvarnera, no dosta slabijeg intenziteta. Vjetar u okretanju sa slabog juga na umjerenu do jaku buru. Jutarnje temperature između 16 °C i 21 °C, uz obalu i na moru oko 25 °C, a u Gorskom kotaru između 13 °C i 17 °C. Tijekom dana na Kvarneru će se mjeriti između 26 °C i 31 °C, a u Gorskom kotaru 19 °C do 24 °C.

U utorak se na Kvarneru od sredine dana očekuje razvedravanje dok će se u Gorskom kotaru naoblaka zadržati do kasno navečer. Kiše će biti tijekom noći gotovo na čitavom području, zatim prestanak oborina na Kvarneru ujutro, a nešto kasnije u Gorskom kotaru. Poslijepodne će biti uglavnom suho na čitavom području dok će se količina napadale kiše mjeriti između 0 i 20 mm, lokalno moguće i nešto više. Puhat će slaba do umjerena bura, u Velebitskom kanalu i jaka do olujna. Jutarnja temperatura na Kvarneru između 15 °C i 20 °C, u Gorskom kotaru od 9 °C do 14 °C. Tijekom dana osjetno hladnije, na Kvarneru će se mjeriti između 20 °C i 25 °C, a u Gorskom kotaru tek 11 °C do 16 °C.

Kako se trenutno može uočiti na meteo modelima, nestabilno vrijeme bi se trebalo zadržati do kraja idućeg tjedna. Odnosno, više oblaka i kiše, a nešto manje sunčanih sati. Temperaturno će biti osjetno hladnije od prethodnog razdoblja ( oko prosjeka za doba godine ), ali sasvim ugodno nakon dugotrajnog vrlo toplog i vrućeg razdoblja.

Sličan sadržaj