Početak klimatološkog ljeta donosi nešto stabilnije i toplije vrijeme

Posljednja dva dana klimatološkog proljeća vrijeme se donekle stabiliziralo. Temperatura zraka se vratila oko prosjeka, a tlak zraka porastao.

Ulaskom u klimatološko ljeto vrijeme će nad našim područjem biti ugodno toplo, ali i dalje promjenjivo. Takvo vrijeme stvara polje anticiklone koje se smjestilo po središnjoj Europi te zbog svoje vrtnje na naše područje šalje sjeveroistočni vjetar koji sa sobom donosi manje vlažniji zrak i ugodne temperature. Međutim zbog njezinog slabljenja doći će do pomicanja prema sjeveroistoku što će visinskoj cikloni omogućiti približavanje našem području, no njezin utjecaj ćemo mi najmanje osjetiti, uzimajući u obzir cijelu Hrvatsku.

Subota donosi djelomice sunčano vrijeme, oblaka će biti tijekom dana, kada će zapuhati i umjerena do jaka bura, osobito podno Velebita, dok će na ostatku područja puhati uglavnom slaba. Jutarnje temperature zraka na Kvarneru od 11 do 15 °C, u Gorskom kotaru 6-10°C, dok će se tijekom dana dana u gorju mjeriti 16-21 °C, a na Kvarneru 21-26 °C.

U nedjelju slično vrijeme, naoblake će biti nešto manje dok će vjetar tijekom noći puhati sjevernih smjerova, a tijekom dana bura, koja će najviše dominirati podno Velebita. Kratkotrajna lokalna nestabilnost moguća je samo na kopnenom području. Temperature zraka će još malo porasti, pa će i ujutro biti toplije, na Kvarneru 12-17 °C, u Gorskom kotaru 10-13 °C. Tijekom dana više nego ugodne temeprature, na Kvarneru 22-27 °C, a u Gorskom kotaru 16-21 °C.

Dakle, slijede nam dani s podosta sunčanih sati i ugodnom toplinom, ali na potpunu stabiliziciju sa suhim vremenom još treba pričekati.

Sinoptička situacija nad Europom

Sličan sadržaj