Pod vodom i dijelovi Venecije | Plimni val dosegnuo 1,87 m

La Repubblica, Venecija

Poplave u gradu Veneciji dostigle su drugu najvišu razinu u povijesti nakon onih katastrofalnih iz 1966. godine. Tada je bio zabilježen najviši vodostaj i iznosio je 198 centimetara. U utorak je u Veneciji izmjeren vodostaj od 187 centimetara, što znači da je više od osamdeset i pet posto grada poplavljeno, prenosi novilist.hr/Vijesti

BBC prenosi da je bazilika sv. Marka poplavljena šesti put u više od tisuću godina. Gradonačelnik Brugnaro kaže da je ova slavna venecijanska katedrala pretrpjela “smrtonosnu štetu”. Kripta je u potpunosti potopljena i javio se strah oko strukturalne štete stupovima bazilike.

Na otoku Pellestrini koji dijeli južnu venecijansku lagunu od Jadranskog mora, stradao je 78-godišnji muškarac. Usmrtila ga je struja nakon što su poplavne vode stigle u njegov dom i uzrokovale kratki spoj, pokazuju preliminarne informacije koje je objavila novinska agencija ANSA. Britanski Guardian spominje još jednu žrtvu, za koju pišu da je pronađena u vlastitom domu, prenosi Novi list.

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabilježene su 1966. kada je plimni val dosegnuo 194 centimetra.
Tada je poplavljen i veliki dio Firence.

Sličan sadržaj