POMORSKI SPASIOCI IMALI VIŠE AKCIJA NA GOTOVO CIJELOJ HRVATSKOJ OBALI!

Zapovjednik Jadrolinijinoga broda ‘Liburnija’ u 10:55 sati dojavio je u MRCC Rijeka kvar te da su se usidrili oko jedne nautičke milju od rta Pelegrin na otoku Hvaru. U 12.10 sati su uspješno uklonili problem sa pregrijavanjem pogonskoga postrojenja, te su nastavili samostalno dalje prema planu plovidbe.

Jahta ‘Galatea’ je zbog kvara pogonskoga stroja, na poziciji oko jedne nautičke milje od otočića Budikovac kod Visa, zatražila pomoć putem javljanja u eter lokalnog radija u 11:55 sati. Upomoć je upućeno plovilo Pomorske policije, a jahta ‘Galatea’ je tegljačem prebačena do otoka Visa.

Probleme na moru imala je i peteročlana posada jedrilice ‘Sun Wave’, pod britanskom zastavom, koja se nasukala na otok Badija kod Korčule. Nakon desetak minuta uspjeli su se sami odsukati vlastitim porivom pa intervencija nije bila potrebna.

Muke na moru doživio je i jedan surfer, kojeg je bura odnijela od Stare Baške prema Grguru sa pokidanim jedrom, zbog čega se nije mogao vratiti. Surfera je spasila privatna brodica, koja je isplovila po njega. Slična situacija dogodila se i u 14:45 sati kod Peroja, kad su građani dojavili o surferu koji se nošen burom kretao između Peroja i Barbarige, o čemu je obavijštena Lučka kapetanija Pula, no nakon petnaest minuta javljeno je kako je po surfera isplovila lokalna brodica iz Peroja i prevezla ga na obalu, srećom bez ozljeda.

Bura je bila opet krivac i za udaljavanje njemačkog turista od obale kod Novigrada, u jednom zatvorenom zaljevu. Iako je pokrenuta potraga, surfer se sam vratio cestom do autokampa u kojem boravi, jer ga je bura odnijela na jednu od obala zaljeva.

Požar u strojarnici na brodu bio je razlog poziva upomoć posade koja je plovila u Viškom zaljevu. Posada je u međuvremenu uspjela sama svladati požar i sve je prošlo bez većih posljedica ili ozljeda

edan očevidac iz Starigrada-Paklenice dojavio je o četiri osobe koje je bura nosila od Starigrada prema sredini Velebitskog kanala, a nalazile se na dvije daske za jedrenje i čamcu na napuhavanje, te su bili izloženi orkanskim udarima bure. U akciju spašavanja su se uključili i građani pa je mještanin Starigrada-Paklenice, Mirko Bušljeta, iz Starigrada–Paklenice, u 17.30 sati privatnom brodicom od 4,5 metara dužine uspio po vrlo opasnim vremenskim uvjetima (udari bure do 60 čvorova), i uz mogućnost vlastitoga stradavanja, doploviti do četvero surfera, ukrcati ih na brodicu i dovesti na sigurno do obale, neozlijeđene ali u stanju šoka, čime je ova akcija uspješno okončana, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva.

Turist iz kampa Alan kod Starigrada–Paklenice otplivao je na jastuku na napuhavanje, nakon čega ga je bura ponijela prema Vinjercu. Privatni brod opet je bio sredstvo uspješnog spašavanja. Turist je pronađen i bez ozljeda vraćen na obalu u 19 sati.

Kvar na motoru i bura zadesili su i talijansku jedrilicu oko pet nautičkih milja od Brijuna. Brod je ostao bez nadzora i bura ga je nosila prema otvorenom moru. Brodica ‘Sea Help’ upućena je u akciju spašavanja te je jedrilica pronađena i uspješno dotegljena do luke u Puli oko 22 sata.

Tekst: Dnevnik.hr
Ilustracija: Rtl.hr

Sličan sadržaj