Ponovno mogućnost obilnije kiše, prije početka duže stabilizacije vremena

Protekla dva dana lokalno se ponovno izlila veća količina oborine, Matuljsko područje oko 100 mm, Rijeka i zaleđe oko 50 mm u kratkom vremenskom roku pa su poplave i uzdignute šahte po cestama davale potpuni doživljaj grada koji teče.
Promjena koja nam je „pred vratima” trebala bi ukupno biti nešto blaža od prethodne, no područje oko Učke i Ćićarije ponovno bi moglo dobiti veće količine oborina.

Sinoptička situacija

Na istoku Europe, iznad Rusije, smjestila se jaka anticiklona koja će na tom području ostati do kraja tjedna te će svojim „prisustvom” činiti blok ciklonama koje putuju zonalnim strujanjima od Kanade do Skandinavije. Kako na području Kanade proteklih dana imamo vrlo niske temperature, one u dodiru s toplim Atlantskim oceanom konstantno prave nove ciklone na području Labradorskog mora, a te ciklone zatim zonalnim putem idu preko sjevera Atlantika i Europe do Skandinavije i Sibira.

Jedan od sustava tih ciklona nalazi se kod Škotske i do nas spušta frontu hladnog zraka s Grenlanda. Ta fronta je upravo došla do obronaka Alpa sa sjeverozapada te će hladan zrak morati brzo naći put kako da zaobiđe tu prepreku prelazeći sa sjeverne strane Alpa i s južne.
S južne strane Alpa pri prelasku hladnog zraka preko toplog sredozemnog zavrtjet će se sekundarna ciklona, dok hladan zrak koji putuje sa sjeverne strane Alpa zapravo utječe na daljnji razvoj te sekundarne ciklone.

Sinoptička situacija za ponedjeljak, meteoblue.com

U ovom slučaju hladan zrak koji prelazi preko sjeverne strane Alpa zbog promjene smjera vjetra po visini biva guran više prema istoku pa stoga sekundarna ciklona neće uspjeti upotpuniti kružno strujanje zraka u sustavu već će topliji sektor biti jači, odnosno južina u našem slučaju.

Zbog toga bi lokaliteti uz planine ( Učka , Grobničke Alpe ) mogli skupiti više oborine od ostatka područja dok fronta te sekundarne ciklone koja nam dolazi u utorak ujutro nailazi sa zapada (južne strane Alpa).

Nakon prolaska fronte i ovoga puta nećemo imati buru dok će se oborine nastaviti i do kraja utorka, no ne posvuda. Sekundarna ciklona će oslabiti i nastaviti put preko Jadrana do Grčke gdje će se kasnije raspasti kod Turske, a do našeg područja od sredine tjedna nailazi greben Azorske anticiklone koji će donijeti uglavnom stabilno vrijeme.
U petak i subotu izgledno je spuštanje nešto hladnijeg zraka iz Poljske prema Crnome moru, a pritom će okrznuti naše područje što će rezultirati s malo ili nimalo oborina i dan dva bure.
Krajem tjedna trebali bi ući u topli sektor anticiklone koja će proći preko Europe u Rusiju, što donosi nešto toplije temperature za početak studenog.

Prognoza vremena

U ponedjeljak na moru i otocima umjerena naoblaka, a na ostatku područja potpuno oblačno uz povremenu slabu kišu, a osobito oko Učke i Ćićarije može biti obilnih količina zbog orografskih oborina. Jugo od jutra u jačanju na umjereno do jako, a u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 8 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Utorak u noćnim i rano jutarnjim satima nailazi fronta uz pljuskove, na čitavom području, 10 – 30 mm. Do sredine dana jugo i zapadnjak će se potpuno smiriti. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Srijeda donosi umjerenu naoblaku, ali i sunčane periode bez kiše. Do sredine dana u Vinodolskom kanalu uz umjerenu do jaku buru, na ostatku područja slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Do kraja tjedna uglavnom stabilno s temperaturama oko prosjeka, a od nedjelje ulazimo u malo topliji period.

Sličan sadržaj