Posljednji svibanjski tjedan: U početku promjenjiv, od srijede slijedi stabilizacija

11268910_10205692919995587_1325337874_n

Dugo očekivani pad temperature i “poštena” epizoda oborina bili su priželjkivani od početka svibnja. Kombinacija hladne fronte i ciklone formirane nad Genovskim zaljevom uspjela je u samo nekoliko sati svibanjsko ljetno vrijeme pretvoriti u kasnojesensko.

Pretposljednji tjedan mjeseca u svojoj je drugoj polovici priuštio jednu od značajnijih kišnih epizoda na razini cijele države.
U razdoblju od srijede do nedjelje najviše kiše (na cijelom području Hrvatske) palo je u Delnicama (137 mm). Gorani su zaprimili uvjerljivo najveće količine oborina, što dodatno potvrđuje činjenica da je iznad 100 mm izmjereno i u Pargu (120 mm) te u Crnome Lugu (105).

Tijekom subote, osim u gorju, najviše je kiše palo u Omišlju (9.4 mm), Bakru (9 mm), Rijeci (6.5 mm) te Malom Lošinju (5.6 mm).
Uz ove oborinske podatke nepravedno bi bilo ne spomenuti na udare orkansku buru koja je tijekom petka otežavala i zaustavljala kako cestovni, tako i pomorski promet na prostoru PGŽ postižući udare od preko 120 km/h.

Promjena vremena za nama je ostavila i nekoliko oborenih oborinskih rekorda.
Dosadašnje 24-satne količine oborina “pale” su u Varaždinu gdje je izmjereno 95.5 mm (stari rekord iznosio je 64.4 mm), u Karlovcu s 81.4 (stari rekord 49.7 mm) te u Velikoj Gorici (Pleso) s novih 64 mm (do sada 48 mm).
Zagrebački Maksimir zabilježio je rekord druge vrste – u periodu od 15. do 24. svibnja palo je 129 mm, što je najviši iznos do sada izmjeren za to sedmodnevno razdoblje.

Prva dva dana nadolazećeg, ujedno i posljednjeg svibanjskog tjedna ostat će pod utjecajem sekundarnog centra ciklone koja je posljednjih dana iznimno utjecala na vrijeme u našim krajevima te tijekom nedjelje odmaknula na istok. Sredinom tjedna započet će stabilizacija vremena koja će za sobom donijeti i ponovni porast temperatura zraka.

Ponedjeljak će nastaviti u tonu promjenjive umjerene naoblake uz neizostavnu mogućnost pljuskova na širem riječkom području te u Gorskom kotaru. Slaba do umjerena bura popodne će okretati na slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnje temperature kretat će se iznad 13°C na Kvarneru te iznad 7°C u gorju.
Najviše dnevne na obali do 22°C, u višim predjelima do skromnih 14°C.

Utorak ponovno opisujemo kao promjenjiv – uz grmljavinske pljuskove koji će se pojavljivati na Kvarneru, ali i u gorju.
Puhat će slab do umjeren vjetar južnih smjerova.
Jutarnje temperature slične onima od ponedjeljka, dok će se dnevne maksimalne na županijskoj razini kretati od 18 do 21°C.

Nešto više sunčanijeg vremena donijet će nam srijeda.
Ponovno okretanje na umjerenu do jaku buru nakratko će zaustaviti porast temperatura i pojačati osjet hladnoće. Ekvivalent buri u gorju će biti umjeren do jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Dnevne temperature sezat će do 21°C na Kvarneru te 17°C u višim predjelima.

Četvrtak djelomično sunčan, s nešto više oblaka u prvoj polovici dana. Povremeni pljuskovi nisu isključivi u gorju, dok bi drugdje posvuda trebalo biti suho.
Puhat će slaba do umjerena bura koja će poslijepodne na otvorenom moru okretati na vjetar sjeverozapadna smjera. Jutarnje temperature ostat će slične prethodnim danima, dok će dnevne porasti za stupanj-dva.

Pretežno vedro i suho bit će i u petak. Vjetrovi sjevernih smjerova polako će početi okretati na južne, od kojih će se ponajprije istaknuti slab jugoistočnjak.
Dnevni maksimalci ponovno će se penjati do 25°C.

Dani vikenda donijet će nešto promjenjivije vrijeme pa bi uz nešto uz nešto više oblaka tijekom subote i nedjelje na području Riječkog zaljeva te gorskih predjela gdje bi moglo pasti i malo kiše, a u gorju se u subotu vidi mogućnost neštto izreaženijih oborina zbog prolaska fronte.
Uz takvu situaciju, tijekom nedjelje bi mogla zapuhati prolazna bura, nakon koje će ponovno započeti dominacija južnog strujanja. Značajnijih temperaturnih promjena ne bi trebalo biti.

Detaljne trodnevne prognoze čitajte na našem Portalu, a sve pojedinosti pratite na našem Facebook-u!

Naslovna: Oblaci nad Učkom; Foto: Dražen Suvić

Sličan sadržaj