Praznik rada nestabilan / Više kiše u subotu i nedjelju

press_96

Već smo pisali u nekoliko navrata, stabilizacije nema do kraja ovoga tjedna. Za to je zaslužno kruženje vlažnog i nestabilnog zraka nad našim područjem, zbog čega je promjenjivo vrijeme sa sunčanim razdobljima, ali i mnoštvom oblaka s povremenom kišom ili pljuskovima, postalo svakodnevica.

Od protekle ciklone najviše smo dobili u nedjelju navečer i prvi dio ponedjeljka kada je lokalno u PGŽ pala nešto veća količina kiše. Najviše kiše palo je na jugu regije i u Gorskom kotaru, i do 30 mm.

Oko 20 mm palo je lokalno na području sjeverne Dalmacije i srednjodalmatinskih otoka, a najmanje u unutrašnjosti Hrvatske.

Bez promjene će biti i tijekom utorka. Nastavit će se promjenjivo i nestabilno vrijeme u cijeloj zemlji, a najviše kiše može pasti lokalno u Dalmaciji, a u poslijepodnevnim satima i na istoku Slavonije.

U srijedu u većem dijelu Hrvatske mogućnost za povremenu kišu, a prema trenutnim prognostičkim materijalima produženi vikend bit će vrlo nestabilan, s naglaskom na subotu i nedjelju.

Na Praznik rada vrijeme će biti vrlo nestabilno. Postojat će mogućnost kiše i pljuskova, ali se očekuju i sunčana razdoblja.

Zbog spuštanja hladne fronte sa sjevera Europe (naslovna: model ARW, maps.meteoadriatic.net), u sklopu izraženog sustava, u petakposlijepodne u Sredozemlju će započeti formiranje ciklone koja će djelovati na vrijeme u dane vikenda, donoseći dosta kiše i svježije vrijeme.
Najviše kiše u početku se očekuje na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, a zatim s odmicanjem ciklone prema jugu, i na području Dalmacije.
Ciklona će se od područja Genovskog zaljeva tijekom subote i nedjelje premjestiti duž Italije prema jugu Jadrana. To znači da će na sjevernom dijelu u nedjelju ojačati bura.
Općenito će malo osvježiti, u gorju i zahladiti pa se mogu malo zabijeliti i najviši hrvatski vrhovi.

Smirivanje vremena na prognostičkim kartama vidi se od ponedjeljka, od kada postoje naznake da bi nastupilo nekoliko stabilnijih dana.

RIMETEO Prognoza

Sličan sadržaj