Pred nama je period postupnog zatopljenja: Vraćamo se 30-icama!

11694072_941628949214172_1310547981_n

Polaganim približavanjem kraju lipnja sve dublje ulazimo u “pravo” ljeto. Unatoč vrlo toploj i vrućoj prvoj dekadi, druga je donijela nešto hladnije i promjenjivije vrijeme.

Prošli tjedan donio nam je pregršt meteoroloških raznolikosti, započevši južinom i sparinom koju je u utorak otjerala brza fronta. Zahladnjenje sa sjeverozapada došlo je uz pljuskove i grmljavinu koja je osvijetlila sjeverni Jadran tijekom večernjih sati utorka.
Nakon suhe prve polovice mjeseca, oborine tijekom utorka i srijede dodatno su popravile lipanjsku statistiku.
Prolaskom fronte zapuhala je jaka i olujna bura koja je nakratko stvorila probleme u pomorskom prometu te na cestovne prometnice uvela zabrane za određene kategorije vozila.

Stabilizacija koja je nastupila tijekom četvrtka i petka bila je kratkoga vijeka budući da je povratak lokalnih nestabilnosti (osobito na sjeveru PGŽ) uslijedio već tijekom subote i nedjelje.

Kako je prostor Balkana na graničnoj liniji djelovanja prostrane anticiklone sa zapada kontinenta te visinske ciklone koja je se nalazi na istoku, atmosferski uvjeti su pretežno stabilni, uz pojavu poslijepodnevnih nestabilnosti u kopnenim predjelima.

Subota i nedjelja označile su i povratak vrlo toploga vremena uz temperature oko 30°C.
Tijekom 28. lipnja najtoplije (u okvirima PGŽ) bilo je na Rabu s izmjerenih 29.6°C i u Rijeci (28.8°C). Odmah u stopu slijedio je Mali Lošinj s 27.9°C.
Porast temperatura zraka u odnosu na sredinu tjedna tijekom nedjelje se očitovao i u Gorskom kotaru gdje je mjerna postaja Parg-Čabar mjerila 22.4°C (u srijedu 24.lipnja dnevni maksimum na toj postaji iznosio je samo 15.7°C).
Temperature mora su se ponovno podvrgnule trendu rasta te se kreću u intervalu od 20 do 23°C.

Kraj lipnja i početak srpnja donose nam izgledni porast temperature zraka. Jačanjem snažnog ciklonalnog sustava nad sjeverom/sjeverozapadom Europe koji pojačava jugozapadno i južno strujanje suhog i vrućeg suptropskog zraka s područja Afrike nad južnu i zapadnu Europu neminovno je da nas očekuje snažnije zatopljenje.

Ponedjeljak će posrijedi premještanja frontalnog poremećaja (s glavninom nad kopneni dijelovima RH) biti umjereno do pretežno oblačan, uz temperature u stagnaciji, slične nedjeljnima, prvenstveno radi manjka vedrine.
Puhat će slaba do umjerena bura te sjeveroistočnjak u gorju.

Nešto više vedrine donosi nam utorak. Postepeni porast temperature zraka očitovat će se u višim predjelima, ali i na Kvarneru gdje će porasti do 30°C.
Očekuje se dodatno slabljenje bure i sjeveroistočnjaka.

Srijeda uz pretežnu vedrinu i daljnje zatopljenje donosi i smjenu sjevernih i južnih vjetrova. Tijekom jutra i večeri s rashlađenih kopnenih predjela puhat će slaba do umjerena bura, dok će ju tijekom dana zamijeniti jugo i jugozapadnjak.
Gorani će se zagrijati do 25°C, Kvarner će se kretati u sigurnom području oko graničnih 30°C.

Četvrtak i petak će uz pretežno vedro vrijeme uz prolaze periode umjerene naoblake donijeti i rast žive u termometru. Noćne i dnevna smjena bure i juga nastavit će se sve do kraja razdoblja.

Dane vikenda okarakterizirat ćemo vrlo toplima i vrućima, budući da očekujemo maksimalne temperaturne vrijednosti iznad 30°C. Pojačano južno strujanje krajem razdoblja za sada je naznaka promjeni koja bi mogla uslijediti.

Naslovna: Pogled na nebo iz park-šume Golubinjak; Foto: Nicholas Novaković

Sličan sadržaj