Europski i azijski zapad na udaru lipanjskih vrućina: U Sevilli 43°C!

Screenshot from 2015-06-28 14:03:20

Nakon svibanjske borbe s rekordno visokim temperaturama zraka, kraj mjeseca na izmaku Španjolcima je “servirao” ponovljenu epizodu nesnosnih vrućina.

Moćno polje niskog tlaka zraka nad sjeverozapadnom Europom koji se trenutno nalazi nad Atlantikom, zapadno od Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, zbog svojeg ciklonalnog svojstva i daljnjeg kretanja omogućava jaka jugozapadna i visinska strujanja na području zapadne Europe.

Zahvaljujući takvim atmosferskim uvjetima, prostor Pirenejskog poluotoka te dio Francuske posljednjih dana bori se s iznimno visokim temperaturama zraka, koje se u svojim maksimalnim dnevnim iznosima rijetko gdje spuštaju ispod 35°C.
Tijekom subote najtoplije je bilo u španjolskoj Sevilli, s izmjerenih 42.9°C.
Grad Beja u Portugalu zagrijao se na 42°C, a u Madridu je očitano 37.2°C.

Istovremeno, vrućine pogađaju i istok kontinenta. Glavni “krivac” tamošnjim vrućinama jest prostrana i dugotrajna visinska ciklona.
Visoke temperature mjere se na lokacijama s izražajnim kontinentalnim svojstvima, od moskovskog bazena pa sve do graničnih azijsko-europskih zemalja.
U subotu najtopliji grad na zapadnom dijelu Azije bio je Novyj Ushtogan u Kazakhstanu s 42.6°C, a slijedili su ga Furmanovo (Kazahstan) s 41.5°C, El’Ton i Verhnij Baskuncak (Rusija) s 37.9°C te Dosang (Rusija) s 39.3°C.

Vrućine se nastavljaju i idućih dana, a u Španjolskoj mogu “pasti” i apsolutni rekordi.

Naslovna: Dnevni maksimalci za Europu, 27.06.2015.; Izvor: Ogimet

Sličan sadržaj