Modeli se “proslavili”: (Njima) neočekivani pljuskovi s grmljavinom pogodili riječko područje

radar_anim

Još jedan dokaz da se u meteorologiji stvari ne smiju shvaćati i interpretirati doslovno, jer da smo to učinili današnja prognoza s naše strane bila bi potpuni promašaj.

Uvažavajući aktualnu sinoptičku situaciju nad Europom, u kojoj se blizu nas “motao” nestabilan i vlažniji zrak, nismo se usudili za danas najaviti potpuno stabilno vrijeme, što se pokazalo i ispravnim potezom.

U prognozi za subotu, najavili smo promjenjivo oblačno vrijeme, uz mogućnost pljuskova s grmljavinom u zaleđu obale i Gorskom kotaru, dok smo za more ostavili manju mogućnost.
Pljuskove za zaleđe ostavili smo kao mogućnost, imajući u vidu da najčešći konvektivni razvoji naoblake, nastaju upravo nad zagrijanim kopnenim površinama.

Vrlo slična situacija se upravo i dogodila. Dan je obilježila promjenjiva naoblaka sa sunčanim epizodama, a iza podneva je na području Učke došlo do jačeg razvoja naoblake, uz pljuskove s grmljavinom koji su zahvatili i riječko područje, a zatim se premještali u smjeru jugoistoka, uglavnom se držeći obale. Gorski kotar imao je svoje lokalne razvoje naoblake pa je i tamo bilo pljuskova praćenih grmljavinom.
Na mjestima s pljuskovima došlo je do pada temperature zraka za nekoliko stupnjeva, dok područja bez pljuskova, a pritom posebno mislimo na otoke, imala su još i porast temperature zraka.

U 14h Parg je mjerio 20°C, Delnice i Opatija 22°C, Malinska 24°C, Crikvenica 25°C, Rijeka, Bakar i Kukuljanovo 26°C, Krk 27°C, Mali Lošinj 28°C, a Rab 29°C.
Sat vremena kasnije, temperatura je u Rijeci bila niža za 3°C, a u Pargu za 4°C. Razlog su bili spomenuti pljuskovi.

Pljuskovi u 15h i dalje su bili prisutni na istočnom priobalju, dok su na riječkom području prestali. Nije se radilo o nekoj većoj količini kiše, uglavnom su automatske postaje na riječkom području mjerile do 5 mm kiše.

Navečer se sa sjeverozapada do Kvarnera i Gorskog kotara spustuila još jedna oborinska masa, međutim, većina toga se do PGŽ raspala.

Nestabilna subota bila je i unutrašnjosti zemlje, uz pojavu pljuskova s grmljavinom. To se vidi i iz pregleda oborina na nivou cijele zemlje. Najviše kiše palo je u Sisku, 24 mm, u Pargu 21 mm, Hrvatskoj Kostajnici 18 mm, Delnicama i Krapini 15 mm, zagrebačkom aerodromu 12 mm i to su sve postaje sa zabilježenom oborinom iznad 10 mm.
Na Kvarneru je zabilježeno do 5 mm kiše, a zanimljivo, manje od 5 mm kiše palo je i u Crnom Lugu.

Pljuskovi su se nastavili u unutrašnjosti i tijekom nedjelje, dok je u PGŽ ipak osjetno stabilnije nego što je bilo u subotu, a i sunca je više zbog čega je u 14h u Crikvenici izmjereno visokih 30°C.

Za kraj, ovako je jedan od reprezentativnijih prognostičkih modela vidio oborine tijekom subote. Zato nikako se ne smiju doslovno interpretirati ovakve prognoze, najbolje je zaključke samostalno izvlačiti iz pregleda sinoptičkih karata i sinoptičke situacije, nikako iz gotovih brojki i boja oborine nad nekim područjem!

web_3h_ob_uk_15

Sličan sadržaj