Pred nama je vrhunac toplinskog vala | Od nedjelje nešto nestabilnije vrijeme

Proteklih dana na našem području vladali su pravi ljetni uvjeti uz tople noći i vrlo tople te vruće dane. Visoke temperature zraka te veća količina vlage u zraku uzrokovale su i povremene nestabilnosti, osobito tijekom utorka, kada je grmljavinsko nevrijeme praćeno jakom tučom prouzročilo i materijalne štete u dijelu Gorskog kotara.

Vrijeme idućih nekoliko dana neće biti posve stabilno, no barem će se temperature zraka nakon kraćeg izraženog zatopljenja vratiti u okvire prosjeka i donijeti prolazno nešto ugodnije vrijeme.

Sinoptički gledano trenutno se nalazimo u međusustavu između anticiklone na istoku Europe i ciklonalnog polja na zapadu. To ciklonalno polje je pružilo svoju dolinu južnije prema Španjolskoj i time potaknulo dotok vrućeg zraka iz Afrike, no zbog dizanja doline prema središnjoj Europi otvorit će se prolaz za Azorsku anticiklonu koja će polako, ali sigurno ući nad Europu i tu se zadržati neko vrijeme. Prilikom ulaska anticiklone do našeg će područja doći osjetno svježiji zrak, no taj će zrak ujedno i prelaskom preko vrućeg tla potencirati razvoj nešto jačih sustava pa će na kopnu zasigurno biti nestabilnosti, pogotovo u nizinskoj Hrvatskoj.

Subota donosi vrhunac topline. Prevladavat će umjereno oblačno, lokalno je moguća i slaba kiša, a tijekom dana će na kopnu zapuhati slab jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka na Kvarneru od 19 do 24 °C, u Gorskom kotaru 16 do 21 °C, a tijekom dana vruće, na Kvarneru od 27 do 32 °C, a u Gorskom kotaru 25 do 30 °C.

U nedjelju će naoblake biti nešto manje i uglavnom prolazne dok se u poslijepodnevnim satima mogu očekivati kratkotrajni lokalni pljuskovi, osobito oko Učke i zaleđu Rijeke, ali i u gorju. Tijekom dana puhat će slab zapadnjak, a kasno navečer u okretanju na buru. Jutarnje temperature zraka na Kvarneru od 17 do 22 °C, na otocima i uz obalu 21 do 25 °C, u Gorskom kotaru 14 do 18 °C. Tijekom dana na Kvarneru vruće uz temperature zraka od 28 do 33 °C, u Gorskom kotaru 25 do 30 °C.

Ponedjeljak donosi lagano osvježenje, no ono će se najviše osjetiti u noćnim satima. Na Kvarneru uz prolaznu naoblaku, a u Gorskom kotaru potpuno oblačno cijeli dan. Pritom bi oborina trebalo biti nešto manje, i dalje nije isključen povremeni pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočnjak, najjači podno Velebita. Jutarnje temperature zraka od 16 do 21 °C, u Gorskom kotaru 13 do 18 °C, a tijekom dana na Kvarneru od 25 do 30 °C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 19 do 24 °C.

Utorak sličan ponedjeljku. Naoblake će najviše biti u gorskom području, a tijekom dana postoji šansa za kratkotrajni lokalni pljusak. Vjetar slab, promjenjiva smjera. Temperature zraka ujutro identične onima u ponedjeljak, a tijekom dana stupanj do dva više.

Sinoptička situacija nad Europom

Sličan sadržaj