Prekinut rekordan tropski post na zapadnom Pacifiku: Formirala se tropska oluja Nepartak

Clipboard01

Zapadni dio sjevernog Pacifika proživljavao je svoje “najteže” dane, jer je zabilježena rekordna tropska suša u tom dijelu svijeta. Od 17. prosinca do 2. srpnja trajao je izostanak tropske aktivnosti, što se nije dogodilo od početka mjerenja.

Prevedeno u brojke, zapadni je Pacifik bio bez imenovanog sustava 199 dana. Rekord je prekinut u nedjelju formiranjem tropske oluje Nepartak.

Prema posljednjem izvješću, nalazi se južno od Guama snage tropske oluje i stalnom brzinom vjetra od 55 čvorova. Idućih dana sustav će se kretati u smjeru sjeverozapada uz dodatno jačanje pa se tijekom utorka očekuje i tajfun 1. kategorije.

Stanovništvo Tajvana, istočne Kine, Južne Koreje i Japana, uključujući i Ryukyu otočje, treba biti na oprezu jer bi se utjecaj tajfuna Nepartak mogao osjetiti i na tim područjima, posebno u drugoj polovici tjedna.

Posebno bi se na udaru trebao naći sjever Tajvana i Ryukyu otočje te Kina, nakon čega bi potkraj tjedna tajfun okrenuo prema Japanu i Južnoj Koreji.

No, još je sustav daleko i puno je nepoznanica pred njim, jer je općepoznata stvar da su tropski sustavi zbog svoje prevrtljivosti, najteži za prognozu. Ono što je izvjesno da gdje god dođe Nepartak će donijeti opasne vremenske prilike s puno kiše i vjetra, plimnim uporom, valovima i mogućnošću poplava.

S njim tu nije kraj tropske aktivnosti na Pacifiku. Na istoku su prisutna čak dva sustava. Radi se o tropskim olujama Agatha i Blas koje nisu prijetnja kopnu Meksika, jer se udaljavaju od obale. Agatha će brzo i oslabjeti na tropsku depresiju, dok Blas ima svijetliju budućnost, a prognoze predviđaju i jačanje na uragan 1. ili više kategorije. Nije isključeno u konačnici čak niti da dođe do Havaja.

Naslovna: Tropski sustavi na Pacifiku; Izvor: WU

Sličan sadržaj