Preminuo Jean-Francois Geleyn, znanstvenik i vizionar ALADIN modela


Na početku 2015. meteorologija je izgubila velikana numeričke prognoze, Jean-Francois Geleyna, znanstvenika i vizionara ALADIN modela, menadžera i aktivistu za europsku i mediteransku suradnju na razvoju numeričkog modeliranja. Jean-Francois je preminuo 8. siječnja 2015. u Toulousu, Francuska, tek nekoliko dana prije umirovljenja u Meteo-France, gdje je proveo karijeru kao vodeći stručnjak za modeliranje i fiziku atmosfere. Jean-Francoise je dobitnik Ordena Meteo-France povodom 20 godina razvoja ALADIN modela (2010), i Srebrne medalje Europskog meteorološkog društva EMS za poticanje pan-europske suradnje u operativnom numeričkom meteorološkom modeliranju kroz konzorcije znanstvenih projekta i grupa: ALADIN, RC LACE, HIRLAM, SRNWP (2011).

Njegova ostavština vidljiva je u nizu znanstvenih radova, mentorstvu doktorskih dizertacija, kroz rad sa mladim znanstvenicima, studentima u Toulouse, Gentu i Pragu. Operativni produkti meteoroloških numeričkih modela u 24 meteorološke službe Europe dnevni su dokaz njegove prisutnosti.

Državni hidrometeorološki zavod pamtiti će Jean-Fracoisa Geleyna kao neumornog znanstvenog inovatora, koji je dao vizionarski doprinos u stvaranju uvjeta da visoko razvijena i tehnološki složena operativna numerička analiza i prognoza, kroz razvoj višeskalnog pristupa u numeričkim modelima, može biti primjenjena i razvijana i u manjim meteorološkim znanstvenim cjelinama, kao što je DHMZ. U kvalitetu operativnih produkata modela ALADIN Hrvatska utkano je 20 godina doprinosa hrvatskih znanstvenika koji su desetljećima radili i učili uz Jean-Francoisa.

Izvor: DHMZ

Sličan sadržaj