Proljeće usred jeseni: U gorju i do 20°C!

12191554_1049018945129065_501206482877003840_n

Mislili smo da i nećemo previše imati za pisati jednom kad ojača anticiklona, no kao i uvijek, priroda se pobrine na iznenađenja.

Dovoljno je pogledati temperature od danas u 13h gdje je u Delnicama izmjereno proljetnih 18°C. Tek malo hladnije bilo je u Pargu sa 16°C. Toplo je bilo i na Zavižanu s 15°C. U Lici je bilo hladnije, Gospić 10°C i Otočac najhladniji sa samo 4°C. Upravo su ta 4°C vrijednost najbliža prosjeku za doba godine. Ali Lika ima i rekordera, to je automatska postaja na Plivičkim jezerima koja je izmjerila čak 20°C!

Kad čovjek vidi situaciju s gorjem, pomislit će da je na moru bilo toplije, ali misao vara. Ne da nije bilo toplije, nego je čak ponegdje bilo hladnije nego u gorju. Najtoplije je na postajama Rab i Cres s 19°C, slijede Rijeka i Kukuljanovo s 18°C, Bakar, Mali Lošinj i Krk 17°C, Opatija, Senj i Crikvenica 16°C.

Razlog tako sličnih temperatura između recimo jednog Zavižana i jedne Crikvenice leži u temperaturnoj inverziji. Po visini je prisutan topliji zrak, a hladniji zrak koji nam je pristigao još s burom, zbog svoje težine pao je u niže slojeve, te su i temperature na nižim područjima vrlo slične onima u višem području, bez obzira što zapravo više i nema dotoka hladnoće. Ali treba vremena dok se zrak i u nižim slojevima zagrije, a to se neće dogoditi sve dok se ne promijeni strujanje zraka.

Tome smo svjedočili i ujutro kada su jutarnje temperature bile ponovno niske, a u Crnom Lugu zabilježeno je još hladnije jutro, uz spuštanje temperature i do -7°C. U zaleđu Rijeke temperatura je ujutro bila uglavnom iznad nule, a uz obalu i na otocima i do 12°C, koliko je izmjereno u Malom Lošinju.

Utorak je bio dan s najhladnijim jutrom u nizu, a već srijeda i dani koji slijede, po jutarnjim temperaturama bit će topliji. Ako ste pomislili da to znači i povlačenje anticiklone, pročitajte sljedeći red.

Prostrana i stabilna anticiklona podržava stabilno vrijeme od Apenina do Poljske
.

Jedino čega će više biti tijekom srijede i četvrtka je naoblaka, jer će nešto do nas stići od udaljenog sustava koji se proteže od Pireneja do Ujedinjenog Kraljevstva.
Usto i bura će dodati malo “gasa”, ali će i dalje biti iznadprosječno toplo. Modeli kažu stabilno i do 12.11.

Promjene, ako ih bude, saznat ćete na vrijeme, a možete se i sami informirati:
RIMETEO prognoza
FACEBOOK

Naslovna: Opatija, foto: Damir Ujčić

Sličan sadržaj