Proljetna toplina bit će prekinuta subotnjim osvježenjem

Ove godine, bar kada je o vremenu u Rijeci riječ, sve se odvija polagano, prelasci godišnjih doba su vrlo umjereni. Zapravo, ako zanemarimo onu neoubičajenu toplinu potkraj ožujka i rekordnu temperaturu za ožujak od početka mjerenja, temperatura preko 25°C u Rijeci i nismo prečesto gledali.

Čak u prvoj polovici svibnja niti jedan dan najviša dnevna temperatura nije prešla 25°C, a samo je u dva posljednja dana izmjereno više od 25°C. Slično se događalo i drugdje na Kvarneru, bez neke zemjetnije topline u prvom dijelu svibnja, a s drugom polovicom je zatoplilo. Tako je 16. svibnja najviša dnevna temperatura u Rabu iznosila 28°C, u Rijeci 26°C, a u Malom Lošinju 25°C.
Neke zamjetnije topline nije bilo ni u gorju, temperatura uglavnom nije prelazila 20°C.

Zato je Dalmacija u posljednjih nekoliko dana iskusila i malo ljeta. Upravo 16. svibnja u Hvaru je izmjereno 30°C, 29°C u Splitu i Dubrovniku. Uobičajeno je ravna Slavonija na vrhu najtoplijih, ali upravo je početkom tjedna na tom području bilo i jačih grmljavinskih nestabilnosti uz pojavu tuče, a obilna kiša dovela je i do plokalnih poplava. U Slavonskom Brodu u 12-satnom terminu u ponedjeljak, izmjereno je 77 mm kiše, što je više od cijelog prosjeka za svibanj.

Kada je riječ o kiši u PGŽ, Rijeka je od početka svibnja dobila nešto manje od 50 mm kiše, slično je palo i u Rabu, dok je u Malom Lošinju palo oko 20 mm kiše.
U gorju je kiše lokalno bilo više, posebno na zapadu Gorskog kotara, dok je na sjeveru Parg dobio tek oko 20 mm kiše.

Svibanjska kišna statistika popravit će se već u subotu kada ćemo biti pod utjecajem doline sa sjeverozapada Europe zbog čega će subota biti vrlo nestabilna uz mogućnost pljuskova s grmljavinom, a oborine će se do kraja večeri proširiti na cijelu županiju. Osvježit će, jer će vjetar s frontom okrenuti na sjeverozapadnjak i buru. Prije fronte bit će južnih smjerova. Lokalno su moguće i jače grmljavinske nestabilnosti.

Oborina bi moglo biti i u prvom dijelu nedjelje, a zatim će se djelomice razvedriti. Puhat će bura i sjeveroistočnjak te će biti svježije nego ovih dana.

U prvom dijelu sljedećeg tjedna bit će stabilno i ponovno toplije, dok će u drugom dijelu tjedna ponovno biti kišovitije, ali i svježije.

Naslovna: Sinoptička situacija u petak u 12h, DHMZ

Sličan sadržaj