Promjena trenda: Arktički zrak napušta Sjevernu Ameriku i dolazi u Europu ovog vikenda


Velika hladnoća u Sjevernoj Americi zaslužna je i za olujne vremenske (ne)prilike u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, a tu povezanost već smo objasnili u ranijim izvještavanjima.
Oluja “Hercules” obali je donijela gigantske valove i do 30 metara visine (na slici obala Walesa), a obalno područje pretrpjelo je i materijalnu štetu, dok izvještaja o žrtvama nije bilo.

Bez obzira na posljednju oluju i njenu štetu i valove, u ne tako dalekoj budućnosti stiže promjena sinoptičke situacije, što će Britancima i Ircima donijeti predah od olujnog vremena koje bez prestanka traje punih 5 tjedana.

Na trenutnoj karti temperature na oko 1500 metra visine, vidljivo je da nigdje nad Europom trenutno nema hladnoće, osim na Sjevernom polu.

Popuštanjem polarnog vorteksa u Sjevernoj Americi i njegovim cijepanjem, stvorit će se situacija kojom će se hladnoća mlaznom strujom premjestiti nad Europu, a do kraja tjedna krajnji sjever bit će zahvaćen izrazitim zahlađenjem sa Sjevernog pola.

Ta će se hladnoća dodatno proširiti u idućem tjednu pa je gotovo sigurno da u najsjevernije predjele Europe napokon stiže zima.

Sličan sadržaj