Promjena vremena donijela lokalno obilniju oborinu u PGŽ

Rijeka, foto: Dražen Suvić

Prema podatku DHMZ-a, od nedjelje u 8 sati do ponedjeljka u 8 sati na području PGŽ lokalno su oborine bile obilnije, odnosno veće od 30 mm.

Količine oborina (DHMZ)

Najviše kiše izmjereno je u Begovom Razdolju, 69 mm. U Kukuljanovu je palo 38 mm, Crnom Lugu 36 mm, Malom Lošinju 35 mm te Bakru 33 mm.
Ispod 30 mm valja spomenuti Rijeku s 26 mm, Delnice s 24 mm Rab s 21 mm te Malinsku s 20 mm kiše.
Sve ostale službene mjerne postaje DHMZ-a imale su manje od 20 mm kiše, a pomalo iznenađujuće, najmanje kiše izmjereno je u Pargu 8 mm te Crikvenici 9 mm.

Iako je glavnina oborina trebala pasti s prolaskom hladne fronte u večernjim satima nedjelje, s riječkim područjem to nije bilo slučaj.

Nenajavljeni olujni sustav u subotu navečer

Zapravo, prve predfrontalne aktivnosti počele su još u subotu navečer kada se s područja Italije prema Istri i Kvarneru spustio olujni oblak donoseći pljuskove s grmljavinom koji nisu dugo trajali, ali svejedno dovoljno da dođe do prolaznog osvježenja. Zanimljivo, nastanak i razvoj tog olujnog sustava nije prepoznao niti jedan prognostički model.

ARSO

Predfrontalni sustav u nedjelju poslijepodne “ukrao” show glavnoj fronti u Rijeci

Situacija se potom u noći smirila te se čak i djelomično razvedrilo te je prvi dio nedjelje protekao u znaku promjenjivo oblačnog vremena, ali je atmosfera dala naslutiti da će s približavanjem podneva doći do lokalnih predfrontalnih razvoja olujne naoblake.
Jedan takav razvoj dogodio se u Istri sredinom dana, a oblak je vrlo brzo jačao te se premjestio i na riječko područje donoseći izražene pljuskove s grmljavinom, a bilo je i tuče, kao primjerice u Gorskom kotaru gdje su na dionicama cesta zbog velike količine leda bili proglašeni čak i zimski uvjeti!

https://www.istramet.hr/vijesti/jake-predfrontalne-nestabilnosti-zimski-uvjeti-na-dijelovima-a6-rijeka-zagreb/

Pljusak je u Rijeci bio vrlo snažan, praćen na mahove i olujnim vjetrom, zbog čega je zabilježena i materijalna šteta, a zbog velike količine vode na kolniku bilo je i otežano prometovanje. U jednom trenutku vidljivost je bila manja i od 50 metara.
Cijela ta situacija trajala je oko pola sata, a oblak se potom premještao dalje prema unutrašnjosti zemlje.

ARSO

Hladna fronta “preskočila” Rijeku

Trebalo je još dočekati hladnu frontu koja je stigla u večernjim satima nedjelje, koja je na riječkom području naišla na sterilnu atmosferu, jer je ranija nevera uzela većinu energije te se prolazak fronte na području Rijeke manifestirao kroz povremene pljuskove uz grmljavinu i ništa više od toga.

ARSO

Zato je južnije i istočnije od Rijeke atmosfera vrlo burno reagirala te je fronta jačala s premještanjem preko Riječkog zaljeva donoseći otocima, naročito Krku i Lošinju obilnije pljuskove s grmljavinom.
Na Lošinju je tako u kratkom vremenu palo preko 30 mm kiše zbog čega je došlo do bujičnih poplava.

Fotografije i videozapisi dostupni su na:

https://web.facebook.com/RIMETEO/

Nestabilan prvi dio tjedna

Na sreću fronta je brzo prošla te se i vrijeme smirilo, ali će atmosfera ostati nestabilna u prvoj polovici ovog tjedna, zbog čega valja računati na svakodnevnu mogućnost pljuskova.

Sličan sadržaj