Promjenjivi, ali i “svježiji” ponedjeljak: Prijepodnevni pljuskovi u Rijeci i Gorskom kotaru

10551782_510874182401658_25891597_n

Nakon nedjelje obilježene frontom koja je u poslijepodnevnim satima zapadu zemlje donijela neverine, nestabilno vrijeme obilježilo je i ponedjeljak, a u “priču” se umiješala i svježina.

Uz jake grmljavinske pljuskove koji su lokalno donijeli i do 26 l kiše (Baška) posljednji dan prošloga tjedna donio je pad temperature zraka.

Prolaskom fronte nad našim je područjem ojačao utjecaj prostrane ciklone sa Sredozemlja čiji se centar i dalje zadržava zapadnije od naših krajeva.

Ponedjeljak, ugodno svježiji u odnosu na prošli tjedan, nastavio je u tonu promjenjivog vremena. Prijepodnevni pljuskovi bili su učestali na širem riječkom području (u Rijeci su pala 3 mm kiše), u Gorskom kotaru (mjerna postaja Velika Lešnica zabilježila je 2 mm novih oborina) te na području Vinodola.
Ranovečernja serija nestabilnosti pogodila je i jug otoka Cresa te Lošinj (mjerna postaja Susak – 2 mm).

Temperature u vidu dnevnih maksimalnih vrijednosti nisu prelazile 30°C: Najtoplije je bilo u Malom Lošinju (28°C) te na Rabu (27.5°C), a slijedili su Omišalj (27°C), Rijeka (26°C) i Parg (20°C).

Raspored tlaka zraka nad Europom tijekom utorka, 16.6.2015.; DHMZ

Dok ovo pišemo pratimo i situaciju s izraženom oborinskom masom koja dolazi iz smjera Tršćanskog zaljeva, koja je donijela lokalno izraženija nevremena spomenutom području. Oko Rijeke nastaju olujni oblaci i čuje se grmljavina. Najnovija radarska animacija ARSO-a.
radar_anim

Odmicanjem spomenute ciklone sa Sredozemlja prema jugoistoku vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove.
Tijekom utorka očekuje nas još promjenjivog vremena uz pljuskove i grmljavinu koji će biti izraženiji na sjeveru županije. Prema večeri jugozapadnjak će zamijeniti umjerena do jaka bura.
Maksimalne temperature na Kvarneru sezat će do 27°C, u gorju do 20°C.

Naslovna: Prijepodnevni pljusak na riječkom Korzu; Foto: Alen Harčević

Sličan sadržaj