Do kraja tjedna promjenjivo uz prosječne temperature

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ

Vrući i suhi dani koji su nas pratili proteklog tjedna, u ovom će tjednu biti podnošljiviji, osobito gledajući s temperaturne strane gdje ćemo se ponovno prisjetiti starih ljetnih uživanja na temperaturama oko 30°C. Ipak, dotok svježeg zraka sa sjeveroistoka mogao bi poremetiti stabilnu atmosferu krajem tjedna.

Sinoptička situacija

Trenutno se rubno nalazimo pod utjecajem anticiklonalnog sustava kojemu se centar nalazi kod Irske, a svojom veličinom i grebenom zahvaća prostor gotovo cijele sjeverne Europe. Pritom utječe na strujanje zraka na tom području (u smjeru kazaljke na satu) koji se u našem slučaju nalazi na putanji sa sjeveroistoka kontinenta prema središnjoj Europi pri čemu je hladna fronta koju taj zrak spušta tijekom ponedjeljka pristigla i do nas.

Fronta je zbog nedostatka vlage u atmosferi donijela uglavnom samo buru i osvježenje na našem području dok su se oborine uglavnom držale Jadrana. Stoga će narednih dana zbog pomicanja cijele anticiklone prema istoku nastaviti sjeveroistočno visinsko strujanje održavajući balon svježeg zraka nad područjem sjevernog Balkana.

Potencijalna nestabilnost moguća je tek za vikend kada će se anticiklona pomaknuti na sjeveroistok kontinenta pri čemu će grebenom zahvaćati južnije krajeve od kuda bi trebala povući topli zrak prema središnjoj Europi. A prilikom nailaska toplog zraka do bazena svježeg nad Balkanom, moglo bi doći do stvaranja visinske ciklone koja bi s područja Mađarske trebala krenuti prema sjeveru Jadrana. Ukoliko dođe do stvaranja takvog scenarija, izgledan je promjenjiv vikend uz mogućnost mjestimične kiše.

Prikaz tlaka na visini od 500 hPa ( 5500m). Toplije boje viši tlak, hladnije boje niži. Vidljiva je prisutna visinska ciklona iznad Slovenije (tamno žuta) koja nije označena na karti kao standardna ciklona. Izvor : Neverin

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak do sredine dana na Kvarneru uz umjerenu naoblaku, u gorju i potpunu, a zatim slijedi postepeno razvedravanje, najprije na Kvarneru, a zatim i u gorju. Na Kvarneru će puhati umjerena i jaka bura s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima. U Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Tijekom dana na Kvarneru 26 – 31°C, a u Gorskom kotaru 21 – 26°C.

Srijeda na Kvarneru pretežno vedra, a u Gorskom kotaru uz umjerenu naoblaku gdje nije isključena mogućnost i lokalne slabe kišice ili rosulje. Veći dio dana (osobito ujutro i navečer) puhat će umjerena i jaka bura s olujnim, a na poznatim lokalitetima i orkanskim udarima. Sredinom dana vjetar će malo oslabiti, dok u Gorskom kotaru cijeli dan uglavnom slab do umjeren sjeveroistočnjak. Zbog jake bure mogući su problemi u pomorskom i obalnom prometu. Jutarnja temperatura na Kvarneru 22 – 27°C, lokalno do 20°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dan na Kvarneru 25 – 30°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

Prikaz udara bure u srijedu ujutro. Vidljivo će puhati najjače u Velebitskom kanalu gdje bi moglo biti i orkanskih udara. Izvor : Istramet
Prikaz maksimalne dnevne temperature. Kvarner će ići do 30°C, a Gorski kotar do 25°C. Izvor : Istramet

Četvrtak uglavnom pretežno vedar na čitavom području osim navečer kada bi moglo biti umjerene visinske naoblake. Bura će tijekom jutra dosezati umjerenu do jaku brzinu s olujnim udarima, a zatim slijedi postepeno slabljenje do kraja dana, u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 22 – 27°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 18°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 25 – 30°C, a u Gorskom kotaru 21 – 26°C.

Od petka do kraja tjedna uz umjerenu naoblaku, a mogući su i lokalni pljuskovi. Od vikenda postepeno malo toplije.

Sličan sadržaj