Prvi dan klimatološkog proljeća u znaku oblačnog i kišovitog vremena / Izgledi vremena u novom tjednu

trkulj, kandidat za fotku tjedna
Prvog dana ožujka počinje klimatološko proljeće i traje do 1. lipnja. Prijelaz iz klimatološke zime u proljeće nije donio nikakvu promjenu vremena, tako da je i tijekom petka i subote bilo kiše. Od petka u 7h do subote u 7h na službenim postajama u PGŽ pala je sljedeća količina oborine (u mm):

Bakar 5.0
Crni Lug-Risnjak 6.0
Delnice 3.0
Krk 2.0
Kukuljanovo 5.0
Mali Lošinj 0.2
Parg-Čabar 5.2
Rab 1.3
Rijeka 6.7

Na automatskim postajama, od ponoći do 18h pala je sljedeća količina oborine (u mm):

20 Klana
17 Kosi
9 Volosko
7 Opatija, Poljane, Pehlin
4 Čavle, Cernik
itd…

Kiše i dalje ima lokalno u PGŽ, a situacija s mogućnošću oborina nastavit će se i u prvom dijelu nedjelje na Kvarneru. U drugom dijelu nedjelje kiše će biti sve manje, a ponegdje će i potpuno izostati.
U Gorskom kotaru oblačno s povremenom kišom, a snijeg je moguć iznad 700 ili 800 metara. Na Kvarneru će puhati slaba do umjerena bura, a u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Na Kvarneru prohladno, a u Gorskom kotaru hladno.

U prvom dijelu idućeg tjedna očekuje se nastavak promjenjivog i nestabilnog vremena s čestom kišom, ali koja neće biti odveć obilna, u najvišem gorju padat će snijeg.
Od druge polovice sljedećeg tjedna, prognostički modeli ukazuju na mogućnost stabilizacije vremena, a do kraja tjedna temperatura bi mogla značajno porasti pa su moguće temperature i do 20°C.

Naslovna: Rijeka, Irena Trkulja

Sličan sadržaj