Prvi dio tjedna hladniji, mogućnost snijega do četvrtka i uz obalu / Potom nešto toplije i kiša, snijeg samo u Gorskom kotaru


Protekla jutra podsjetila su nas da smo u godišnjem dobu zvanom zima. To se dalo osjetiti i u zraku, ali i na tlu. Jutarnje temperature na prostoru PGŽ jutros su bile u gorju od -10°C, u riječkom zaleđu do -5°C, a u Rijeci i na otocima također se ponegdje mjerila temperatura oko nule.

Gorski kotar jutros je osvanuo s debelim minusima uz promjenjivu naoblaku i mjestimičnu sumaglicu. Visine snijega na službenim postajama bile su između 25 i 35 cm.

Na Kvarneru jutro također s promjenjivom naoblakom, ali i mrazom čak i na višim područjima Rijeke. Najhladnije je bilo na riječkom području, a prema jugu je ipak bivalo toplije.

Dan nije donio nikakve novosti, promjenjiva naoblaka se nastavila, a u gorju je u poslijepodnevnim satima zabilježeno i malo snijega. Temperatura se na Kvarneru penjala i do 10°C, a u Gorskom kotaru uglavnom je bila oko nule.

Na naslovnoj slici vidimo pregled trenutne sinoptičke situacije. Vidljiv je ciklonalni centar šireg područja u blizini srednje Italije. Ciklona će u idućim satima premještati se duž Italije, a već u utorak ujutro biti nad jugom Italije ili Otrantskim vratima, kako sugerira model GFS.

U takvom razvoju situacije, nešto oborina možemo dobiti samo dok je ciklona još dovoljno sjeverno, dakle, u noći na utorak. Nad naše područje pristizat će nešto vlage, a kako ćemo biti u hladnom sektoru ciklone, pristizat će i hladniji zrak.
To dakako nije idealna situacija za snijeg na Kvarneru, jer nedostaje oborina, ali upravo dok ciklona ne odmakne na jug, postoji šansa da vidimo i nekakvo skromno padanje uz mogućnost bijeljenja podloge, poglavito u riječkom zaleđu.
Nije isključeno da u jednom dijelu noći pada i niže oko Rijeke ili sjevernog dijela Kvarnera, ali tome ne pridajemo veći značaj, osim za statistiku.
Prema jugu uglavnom bi moglo pasti malo kiše, dok će u Gorskom kotaru biti povremenog snijega.

Jutarnji sati, s odmicanjem ciklone samo će dovesti do jačanja bure, jer će se ciklona u južnom Jadranu produbiti i stvoriti razliku u tlaku. Upravo će sredina noći biti i najvjetrovitija, bura na riječkom području može imati jake udare, a južnije i olujne ili čak i prolazno orkanske. Bit će hladno, o čemu možete pročitati u našoj prognozi. I to je sve što se ove ciklone tiče.

Srijeda bi samo prolazno donijela stabilizaciju vremena, a onda nam pažnju privlači sljedeći prikaz modela GFS.

Na slici iznad vidljiva je izražena ciklona blizu Francuske koja svoju dolinu pruža u Sredozemlje, ali zanimljivo, model GFS ne vidi stvaranje ciklone prilikom tog prodora odmah, nego tek kasnije na afričkoj obali, a njena će fronta donijeti hladniji zrak sve do Sahare.

Nama od četvrtka ponovno nestabilnije, u početku oborina još može pasti i malo snijega, dok ne stigne zatopljenje, a zatim će padati kiša.
U Gorskom kotaru uglavnom povremen snijeg do kraja tjedna. Naglašavamo da unatoč kiši, koja se prikazuje za Kvarner, izraženijeg zatopljenja nema.

Za kraj prikaz vrste oborine modela ARW za utorak

Vrata danas, foto: Goran/RIMETEO

Sličan sadržaj