Prvi dio tjedna iznimno promjenljiv: U Dalmaciji zabilježeno plavljenje obale,tuča i pijavice(FOTO,VIDEO)

daniel
Ciklona, koja je djelovala na vrijeme u Hrvatskoj tijekom ponedjeljka, dijelovima Dalmacije donijela je plimu i visoke valove, a Gorskom kotaru i obilnu kišu.

Plima je u utorak poplavila obalu u Primoštenu i u Starom Gradu na otoku Hvaru. U Primoštenu je more poplavilo niže dijelove obale, pri čemu su se pod vodom našli i neki objekti najbliži moru.

Plima nije zaobišla ni dubrovačko područje. Zbog povećanja morske razine poplavljena je bila i Lapadska obala, koja je bila zatvorena za promet.

Najviše kiše palo je u Gorskom kotaru.
Najviše kiše tijekom ponedjeljka palo je u Delnicama, gdje je izmjereno čak 70 litara. Na tom je području od petka do ponedjeljka sveukupno pala 191 litra kiše. U istom razdoblju u Crnom Lugu je palo čak 372 litre kiše po metru kvadratnom.

Nakon vrlo burnog ponedjeljka, od jutarnjih sati utorka uslijedilo je postupno smirivanje vremena na zapadu zemlje. Tako je veći dio dana u unutrašnjosti zemlje i na većem dijelu Jadrana protekao u sunčanom vremenu.
Najviše oblaka se zadržalo na jugu Jadrana, gdje su zabilježeni pljuskovi praćeni grmljavinom, a mjestimice je bilo i tuče.

Temperature su se u odnosu na ponedjeljak snizile za nekoliko stupnjeva, ali su i dalje ostale više od prosjeka.

Nestabilnije vrijeme vladalo je na području Dalmacije.
Grmljavinski pljuskovi, nerijetko praćeni i tučom pogodili su dijelove Splita i njegova zaleđa u večernjim satima utorka. Izraženije tuče je bilo na širem dubrovačkom području i u dolini Neretve.

U Konavlima je tuča gotovo dosezala veličinu oraha.

Foto: Mario Magud

Srijeda je sjevernom Jadranu donijela obilje sunca, dok je u Gorskom kotaru bilo i povećane naoblake, ali bez oborina.

Ponovno nestabilnije je bilo u Dalmaciji. Grmljavinski pljuskovi uz mjestimičnu tuču zabilježeni su od Zadra do Konavala. Uz dotok hladnijega zraka u planinama je padao snijeg, pa je na najvišem biokovskom vrhu, Svetom Juri, napadalo oko 10 cm snijega.

Ali i to izgleda nije bilo dosta, pa su u prijepodnevnim satima uočene i pijavice. Jedna je primjećena kod otoka Murtera i držala se mora, pa opasnosti za izlazak na obalu nije bilo.

Još jedna je primjećena kod Čiova.

Pijavica kod Murtera, foto: Kristijan Plenča.

Naslovna foto: Dubrovnik/ Daniel Pavlinović

Sličan sadržaj