Red kiše, red sunca, red jake bure pa stabilnije (FOTO)

11425075_980690641961896_5135294382637177197_n

Od početka tjedna vrijeme se ponaša u skladu s proljetnim, a ne ljetnim obilježjima. Grmljavinski pljuskovi postali su svakodnevica, ali ne nedoostaje niti sunčanog vremena. Meteorološka “ponuda” uistinu je raznovrsna, možemo reći da se nudi sve “od igle do lokomotive”, kao na tržnici “Arizoni” u Bosni i Hercegovini, gdje na jednom mjestu kupujete i automobil i iglu, a ako ste sretne ruke možda pronađete i lokomotivu.

Ni protekla noć nije bila mirna u dijelu PGŽ. Već u ponedjeljak navečer, pažnju je plijenio olujni sustav nad Tršćanskim zaljevom koji se kretao prema našem području, što se vidi i na priloženom radaru.

On je s prvim satima utorka došao i do riječkog područja donoseći pljuskove s intenzivnom grmljavinom, zbog koje je u dijelovima Rijeke nestajalo i struje.

Foto: Denis Flego

Zabilježene su i veće količine kiše lokalno, a na postajama u PGŽ to je izgledalo ovako: Bakar 25 mm, Crni Lug 28 mm, Delnice 8 mm, Kukuljanovo 37 mm, Parg 10 mm, Rab 2 mm, Rijeka 12 mm, a na aerodromu u Omišlju palo je 17 mm.
Iz priloženog se vidi da je najviše kiše palo na riječkom području, posebno u istočnom prigradu te na zapadu Gorskog kotara, dok je najmanje kiše palo na južnim otocima (lokalno je i potpuno izostala), ali i u većem dijelu Gorskog kotara.

Nakon noćnih nestabilnosti, vrijeme se bilo samo prolazno smirilo, jer već oko podneva, na području Učke došlo je do novog jačeg razvoja naoblake i pljuskova s grmljavinom koji su do 14:30h uglavnom napustili bili riječko područje, te nastavili svoje premještaje preko dijela otoka i istočnog priobalja, gdje je dolazilo i do pojave tuče.

Klenovica, pogled na Novi Vinodolski; foto: Goran/RIMETEO

Omišalj, foto: Uni

Dok je na riječkom području, istočnom priobalju i u Gorskom kotaru bilo lokalno jačih nestabilnosti, jug županije imao je pretežno sunčano vrijeme, o čemu svjedoči satelitska snimka.

Sunce se pojavilo iza 14h i na riječkom području uz porast temperature od čak 5°C u samo sat vremena (od 14 do 15h), sa 20 na 25°C. Još je toplije bilo na sunčanom Rabu gdje je u istoimenom mjestu izmjereno vrlo toplih 28°C. Sunca je bilo i na Lošinju pa je u 15h Mali Lošinj imao izmjerenih 25°C.
Osjetno svježiji je utorak na području Gorskog kotara gdje se temperature kreću oko 15°C, a kao i na riječkom području ima lokalnih pljuskova uz pojavu grmljavine mjestimično.

Atmosfera ne miruje ni u trenutku dok pišemo ovaj tekst (17h). Nad Učkom je nastao olujni oblak koji se premjestio nad riječko zaleđe i južnu Sloveniju, a još veću pozornost privlači izražena grmljavinska fronta koja se s otvorenog mora premješta na Istru, a bude li dovoljno snažna, ponovno će doći i do Kvarnera.

Po njenom prolasku, vrijeme će se ipak malo stabilizirati tako da će srijeda biti nešo stabilnija, ali doslovno burnija, jer će ojačati bura, koja i u Rijeci može bilježiti poneki olujni udar. Uglavnom se očekuje umjerena do jaka bura, a u Gorskom kotaru umjeren do umjereno jak, na vjetrovitim lokacijama i jak sjeveroistočni vjetar.

Clipboard01

Temperature će biti slične kao u utorak ili koji stupanj niže, zbog dotoka nešto hladnijeg zraka. Bura će očistiti zrak i atmosferu pa će i četvrtak biti stabilan, ali već u petak i dane vikenda vraća se mogućnost lokalnih nestabilnosti.
Trajnije stabilizacije vremena i ljetnih vrućina nema na vidiku.

Naslovna: Rijeka; foto: Šime Župan

Sličan sadržaj