Rekordno niske površine pod morskim ledom – na oba pola

webcam-barrow-10-25-16

Globalni morski led nalazi se na prekretnici – i to ne dobroj. Nakon rekordno tople i blage zime, morski led na Arktiku po količini svog izostanka izjednačio se s 2007. godinom, drugom rekordnom godinom od početka satelitskih mjerenja 1979. godine.

Još je sve izraženije ovog mjeseca kada će se vjerojatno raditi o rekordno niskoj prekrivenosti morskog leda u listopadu, objavili su u američkom Nacionalnom centru za istaživanje podataka o snijegu i ledu (NSIDC).

S Arktikom to nije ništa čudno, međutim, ove godine i Antarktika doživljava slično. Trenutno je riječ o drugoj najnižoj površini pod morskim ledom.
Zbrajajući te dvije površine dolazi se do podatka da je globalna površina morskog leda najniža za ovo doba godine, od 1979. godine, odnosno otkako se vode takvi podaci. 25. listopada ta je površina bila manja za milijun kvadratnih kilometara u odnosu na isti datum 2011. godine.

Ovaj rekord ne treba uzimati doslovno, jer Arktik i Antarktika prolaze kroz kompletno različite režime, na Arktiku će tek zahladnjeti zbog početka zima, a na Antarktiku stiže ljeto.

Naslovna: Aljaska; wunderground.com

Sličan sadržaj