RIJEČKA APOKALIPSA, SENJSKE PIJAVICE, OLUJNA BURA I PROMJENJIV VIKEND

Iz naslova vam sigurno nije ništa jasno, ali zato smo mi tu za sve objasniti.
Utorak je po tipu vremena kopirao svoje prethodnike, nastavilo se promjenjivo vrijeme sa sunčanim razdobljima, ali su i zabilježeni kratkotrajni pljuskovi.
Uz tako nestabilnu atmosferu, na moru ispred Senja formirale su se bile i pijavice, ali nije došlo do njihovog značajnijeg utjecaja. Kada se već činilo da će Rijeka i okolica proći bez lokalnih nestabilnosti tijekom utorka, gotovo iz ničega formirala se opasna naoblaka, koja je pljuskove donijela najprije području otoka Krka i dijela Cresa, a zatim se sve brzo premještalo prema Rijeci. U Rijeci je kombinacija sunca i gustih i tamnih oblaka formirala apokaliptičnu atmosferu, što su naravno iskoristili brojni fotografi, za izvrsne i nesvakidašnje fotografije, a jednu od njih prezentiramo i ovdje. Unatoč nesvakidašnjim slikama, Rijeka je tek dobila kraći pljusak, koji nije pošteno zaposlio niti kišomjere na automatskim meteorološkim postajama.
Srijeda je vrlo slična utorku, također protječe uz lokalne razvoje naoblake, ali kiše nema nigdje.
Neće je biti ni sutra, ali jake do olujne bure s orkanskim udarima neće nedostajati. Razlog vjetru je ciklona koja će se nalaziti daleko od nas, trenutno je kod Sicilije, a zbog razlike u tlakovima između kopna i mora, kod nas će se manifestirati samo u obliku bure. Kiša se ne očekuje, ali to vrijedi samo za Kvarner, dok je u Gorskom kotaru moguća povremena i slaba kiša ili pljusak uz sjeveroistočnjak koji može biti olujan, a na vjetrovitim lokacijama i s orkanskim udarima. Vjetar će biti prolazne naravi i već bi do kasnog poslijepodneva trebalo znatno manje puhati. Bura i sjeveroistočnjak donijet će svježinu, na Kvarneru će temperatura biti ispod 20°C, a u gorju i ispod 15°C.
Četvrtak će biti dan predaha od kiše, a već u petak očekujemo povratak kiše, koja će lokalno biti i obilnija, posebno na riječkom području. Subota i nedjelja promjenjivi, nestabilni i svježiji. Nema druge, na ljeto moramo još čekati, ne žuri mu se nešto ove godine, a ni temperatura mora od 18°C baš i nije neka pozivnica za kupanje.

Foto: Davor Dragičević

Sličan sadržaj