Rijeka će poduplati oborinski prosjek za veljaču, a u ponedjeljak na Kvarner stiže i olujna bura, snijeg u Gorski kotar

DHMZ

Na samom kraju hladnog i sušnog siječnja, vremenska slika nad Europom počela se mijenjati, a utjecaj Atlantskog oceana na kontinent postao je sve izraženiji. To je najavilo niz kišnih i tmurnih dana za riječko područje i Gorski kotar, jer upravo iz takvih situacija Rijeka dobiva najviše, čak nekad i više od poznate Genovske ciklone.

U Rijeci je sunce “zašlo” 31. siječnja i više se nije vratilo, ako ne računamo kraća pojavljivanja tijekom subote. Od tada do danas Rijeka je dobila preko 200 mm kiše, čime je prosjek za veljaču od 115.5 mm odavno prijeđen, a uskoro će se i udvostručiti. Rekord za veljaču od 407.7 mm kiše postignut prošle godine, na sigurnoj je udaljenosti još uvijek.

Nešto bolju sliku od početka veljače imali su kvarnerski otoci. U Malom Lošinju skupilo se manje od 50 mm kiše te još nije dosegnut prosjek za veljaču od 73.4 mm. Zato oblaka ne nedostaje, a događaju se i povremena sunčana razdoblja.
U Rabu je kiše palo slično kao u Malom Lošinju, što je u usporedbi s Rijekom gotovo pa ništa.
U Pargu kod Čabra također je prosjek daleko, pada povremena kiša koje se skupilo 60-ak mm tijekom mjeseca.

S oborinama je stiglo i zatopljenje, ali koje nije toliko izraženo kao u unutrašnjosti zemlje, koja je još prvih dana imala i inverziju pa je padala kiša koja se ledi u dodiru s tlom. Većih problema ipak nije bilo. Razbijanjem inverzije temperature su rasle i do 15°C. Tako je zapravo, unatoč zatopljenju, riječko područje s gorskim predjelima najhladnije u Hrvatskoj.

Sunca je Kvarner vidio samo kratkotrajno na par sati tijekom subote, a zatim je sa zapada do kasnog poslijepodneva stigla nova naoblaka, a do 16h na riječkom području počela je i kiša. Nove oborine dio su drugog sustava koji se nalazi nad zapadnom Europom, a tijekom nedjelje će prouzročiti stvaranje Genovske ciklone, koja će preuzeti “palicu” od svoje prethodnice.

Nova ciklona znači i nove oborine, ali ne samo riječkom području već posvuda, s time da će na riječkom području i u Gorskom kotaru oborine biti obilnije, posebno u nedjelju navečer. Do ponedjeljka ujutro lokalno će pasti i obilnija kiša, a odmicanjem ciklone prema jugu Italije, stići će i nešto hladniji zrak pa će u gorju iznad 1000 metara padati snijeg već u nedjelju, a u ponedjeljak u drugom dijelu dana snijega će biti i drugdje u gorju uz stvaranje snježnog pokrivača.
U ponedjeljak će na Kvarneru zapuhati jaka do olujna bura s orkanskim udarima, a jakog vjetra s olujnim udarima bit će i u Rijeci.
Temperature će pasti, tako da na predjelima u riječkom zaleđu iznad 700 metara, osim kiše može biti i susnježice. Na ostatku područja slaba kiša.

Još u prvom dijelu utorka postojat će mogućnost oborina, u gorju snijega, a na istočnom priobalju uz povremenu kišu može biti i snijega nošenog burom. Stabilizacija će na Kvarneru nastupiti u utorak poslijepodne, više oblaka očekuje se od srijede poslijepodne i tijekom četvrtka uz mogućnost slabih oborina, a bit će vjetrovito i hladno. Petak, subota i nedjelja, sunčaniji te malo topliji.
U gorju konkretnije stabilizacije neće biti, jer će tijekom četvrtka i petka biti i snijega, a u subotu i nedjelju stabilnije. Bit će hladno i vjetrovito, a najviša dnevna temperatura neće imati pozitivnu vrijednost.

Zima je tako u ovom tjednu napravila samo kraći predah, jer će već u novom biti prilično hladno, a vjetar će dodatno povećavati osjet hladnoće.

Sličan sadržaj